Φάουτσι: «Συνταγή καταστροφής» για όσους αψηφούν τις συστάσεις κατά του κορονοϊού

Φάουτσι: «Συνταγή καταστροφής» για όσους αψηφούν τις συστάσεις κατά του κορονοϊού

Την προειδοποίηση σε όσους αψηφούν τις συστάσεις ενάντια στον νέο κορονοϊό, ότι πρόκειται για «μια συνταγή καταστροφής», έστειλε σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Άνθονι Φάουτσι, καθώς στις ΗΠΑ πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό και περισσότεροι από 125.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ο Άνθονι Φάουτσι, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο επισήμανε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να φοράνε μάσκες.

«Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων», είπε ο Φάουτσι, στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή.

Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει κυρίως καταγραφεί στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συνέστησε, χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως.

Ο Φάουτσι εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο έως το τέλος του έτους, όμως δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό θα αποδεικνυόταν, προσθέτοντας πως κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό και επισημαίνοντας την πρόκληση του να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

P Photo/Susan Walsh