Φάουτσι: Να επιτρέπονται τα αεροπορικά ταξίδια μόνο στους εμβολιασμένους

Φάουτσι: Να επιτρέπονται τα αεροπορικά ταξίδια μόνο στους εμβολιασμένους

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαιτήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές εταιρείες για εσωτερικές πτήσεις, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι σε συνέντευξή του στο MSNBC

«Όταν κάνετε τους εμβολιασμούς ως απαίτηση, αυτό είναι ένα άλλο κίνητρο για να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αν θέλετε να το κάνετε αυτό και με πτήσεις εσωτερικού, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Ερωτηθείς σχετικά ο Φάουτσι αρνήθηκε να πει εάν έχει κάνει τη σύσταση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό από το CNBC.

Μέχρι στιγμής οι επιβάτες των εσωτερικών πτήσεων στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες τόσο κατά την επιβίβαση όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ οι ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων πρέπει επίσης να επιδείξουν αποδεικτικό εμβολιασμού και αρνητικό τεστ Covid για να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ.

Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει περισσότερες από 2.000 πτήσεις από την Παρασκευή, εν μέρει λόγω εστιών μεταξύ του προσωπικού, όπως έγινε γνωστό.

Νωρίτερα, ο Φάουτσι κάλεσε τους Αμερικανούς να ακυρώσουν τα πάρτι που προγραμματίζουν για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λόγω της αυξανόμενης, όπως ανέφερε, εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον.

Μιλώντας στο CNN ο Αμερικανός επιδημιολόγος σημείωσε «έχω πει στους πολίτες με συνέπεια ότι εάν είστε εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση και έχετε μία οικογενειακή συγκέντρωση στο σπίτι, με οικογένεια και συγγενείς» είναι εντάξει. Αλλά, όπως υπογράμμισε, «όταν μιλάτε για πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχουμε 30, 40, 50 άτομα να γιορτάζουν. Δεν γνωρίζεται σε τι στάτους εμβολιασμού βρίσκονται. Θα συνιστούσα να μείνετε μακριά από αυτό φέτος».