Facebook και Instagram μειώνουν την ποιότητα streaming στην Ευρώπη
Τεχνολογία

Facebook και Instagram μειώνουν την ποιότητα streaming στην Ευρώπη

To Facebook θα προβεί εκ νέου σε υποβάθμιση της ποιότητας του βίντεo streaming, τόσο στη δική του πλατφόρμα όσο και σε εκείνη του θυγατρικού Instagram στην Ευρώπη, ανταποκρινόμενο σε σχετική έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση των ευρυζωνικών δικτύων.

Η αυξημένη ζήτηση για χρήση δεδομένων λόγω των αυξημένων απαιτήσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τηλεργασίας, εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, ψηφιακής ψυχαγωγίας, αλλά και ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αναγκάζει το Facebook να λάβει το συγκεκριμένο μέτρο, προκειμένου να αντέξει το δίκτυο την όλο και αυξανόμενη ζήτηση.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook αναφερόμενος στην επικείμενη μείωση της ποιότητας των βίντεό τους στην Ευρώπη δήλωσε πως «προκειμένου να συμβάλουμε, ώστε να αποτραπεί τυχόν συμφόρηση του δικτύου, θα μειώσουμε πρόσκαιρα τα bits των βίντεο στο Facebook και στο Instagram στην Ευρώπη». Αυτό θα κρατήσει όσο συνεχίσουν να υπάρχουν ανησυχίες για την ομαλή λειτουργία των δικτύων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εξάλλου, αντίστοιχη πρωτοβουλία προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (20/3) από την Netflix, το YouTube και την Amazon.

Το Netflix και το YouTube έχουν ορίσει ένα όριο 30 ημερών για την υποβάθμιση της ποιότητας των δικών τους βίντεο, ενώ η Disney είπε ότι θα κάνει περικοπή κατά τουλάχιστον 25% της ποιότητας των δικών της βίντεο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου θα θέσει σε κυκλοφορία την επόμενη εβδομάδα τη νέα υπηρεσία της Disney+, ανταγωνιστική του Netflix.

Το βίντεο συνεχούς ροής (streaming) μπορεί να καταλαμβάνει ακόμη και τα δύο τρίτα της κίνησης δεδομένων στα σταθερά και κινητά ευρυζωνικά δίκτυα.