8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Facebook και Google συνδέουν με υποθαλάσσιο καλώδιο την Ινδονησία με τις ΗΠΑ

Facebook και Google συνδέουν με υποθαλάσσιο καλώδιο την Ινδονησία με τις ΗΠΑ

Η Facebook ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει σε συνεργασία με τη Google δύο νέα υποθαλάσσια καλώδια που θα συνδέουν τη Βόρεια Αμερική με την κεντρική Ινδονησία, μια από τις πέντε πιο κερδοφόρες αγορές για τον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης.

Τα καλώδια αυτά θα είναι τα πρώτα που θα συνδέουν απευθείας τη Βόρεια Αμερική με κάποια από τα κύρια τμήματα της Ινδονησίας, και θα αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα για τις κεντρικές και τις ανατολικές επαρχίες της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο σύμφωνα με τον Κέβιν Σαλβαντόρι, αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Δικτύων της Facebook.

Στην Ινδονησία, τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό 270 εκατομμυρίων, το 70% των κατοίκων συνδέεται στο Διαδίκτυο, οι περισσότεροι όμως μέσω κινητού τηλεφώνου –μόνο το 10% διαθέτει σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, σύμφωνα με έρευνα των παρόχων πρόσβασης στη χώρα.

Το καλώδιο «Echo» θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Google και την ινδονησιακή εταιρεία επικοινωνιών XL Axiata, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ένα χρόνο αργότερα προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί και το δεύτερο καλώδιο Bifrost» σε συνεργασία με την τοπική Telkom και τον όμιλο Keppel.

Σημειώνεται ότι η Facebook είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει 3.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών που θα συνδέουν 20 πόλεις της Ινδονησίας, πέρα από το σχέδιό της να προσφέρει δωρεάν δημόσιo Wi-Fi σε επιλεγμένες περιοχές.

Η εταιρεία συνάντησε ωστόσο προβλήματα στο σχέδιο πόντισης του καλωδίου PLCN (Pacific Light Cable Network), μήκους 12.800 χιλιομέτρων, το οποίο σχεδιαζόταν να διασυνδέσει τις ΗΠΑ με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.

AP Photo/Richard Drew