Φ. Ντονμέζ: Σήμερα ή αύριο ξεκινά γεωτρήσεις το Yavuz στην Κύπρο

Φ. Ντονμέζ: Σήμερα ή αύριο ξεκινά γεωτρήσεις το Yavuz στην Κύπρο

Σήμερα ή αύριο Τρίτη θα αρχίσει το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να μας εμποδίσει να σταματήσουμε την ερευνητική μας δουλειά».

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε σε δημοσιογράφους πως «θα ψάξουμε και θα δούμε τι υπάρχει στην περιοχή». Ενημέρωσε πως το Yavuz βρίσκεται ήδη στην περιοχή (σ.σ.: Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ) και προετοιμάζεται για δράση. 

Σημειώνεται πως η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το πλοίο στο θαλάσσιο Οικόπεδο για το οποίο οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις εταιρίες ENI / Total. Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για «σοβαρή κλιμάκωση» των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας την περασμένη Πέμπτη δημοσίευσε φωτογραφίες του Yavuz να συνοδεύεται από δύο φρεγάτες, μια ΜEKO-200 γενικών καθηκόντων και μία Ο.Η.Perry η οποία έχει ως βασική αποστολή την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας.