Έξι στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει απάντηση στην αίτησή τους
Ταμείο Εγγυοδοσίας - Έρευνα ΕΒΕΘ

Έξι στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει απάντηση στην αίτησή τους

Πυκνώνουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν δυσκολία ένταξης στο Ταμείο Εγγυοδοσίας. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό εργαλείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, με εγγύηση 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, αποτυπώνονται τα εμπόδια στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να ...ανασάνουν από τις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται πως, προ ημερών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) έκανε λόγο για «σαθρά επιχειρήματα και απίστευτες αιτιάσεις που επικαλούνται οι τράπεζες για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό επιχειρήσεων» από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.


Ειδικότερα για την έρευνα του ΕΒΕΘ, πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis στις 22-25 Ιουνίου, σε δείγμα 278 επιχειρήσεων στο νομό Θεσσαλονίκης. Στην ερώτηση: «Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικά τις διαδικασίες έγκρισης δανείου με την εγγύηση του “Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε;», το 62% απάντησε: πολύπλοκες και χρονοβόρες, μόλις για το 16% είναι απλές και γρήγορες, ενώ το 22% δεν έλαβε θέση (δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν).

Αξιοσημείωτο είναι πως από τις επιχειρήσεις που αιτήθηκαν χρηματΤΑΜΕΙΟδότηση από το συγκεκριμένο εργαλείο, το 64% δεν έχει λάβει απάντηση ακόμα, το 17% πήρε την πολυπόθητη έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη. Μάλιστα οι επιχειρηματίες που κατάφεραν, τελικά, να μπουν στο πρόγραμμα δηλώνουν, σε ποσοστό 97%, πως δεν έχει γίνει η εκταμίευση του δανείου τους.

Από εκεί και πέρα, οι μισές επιχειρήσεις, που είδαν το αίτημα τους να απορρίπτεται, θεωρούν πως αυτό οφείλεται στα επιπλέον κριτήρια που έθεσε η τράπεζα. Το 23% αποδίδει την απόρριψη στους κανόνες επιλεξιμότητας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 10% εκτιμά ότι δεν προχώρησε η αίτηση του εξαιτίας του συνδυασμού των όρων του Ταμείου και της τράπεζας και το 17% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

Συνολικά, οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσεων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές, ενώ το 20% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ κοινοποίησε τα ευρήματα της έρευνας στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνοδευτική επιστολή επισημαίνεται ότι «τα αντλούμενα από τη δημοσκόπηση στοιχεία καταδεικνύουν με κάθε ενάργεια την αστοχία των μέτρων, όπως τη βιώνουν οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας».