Έξι Ιρακινοί εκτελέστηκαν στη φυλακή της Νασιρίγια - Οι τρεις είχαν καταδικαστεί  για τρομοκρατία

Έξι Ιρακινοί εκτελέστηκαν στη φυλακή της Νασιρίγια - Οι τρεις είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία

Έξι Ιρακινοί που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, οι τρεις εξ αυτών με την κατηγορία της τρομοκρατίας, εκτελέστηκαν σήμερα δι' απαγχονισμού σε μια φυλακή στο νότιο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

Οι εκτελέσεις έγιναν στη φυλακή της Νασιρίγια, όπου κρατούνται οι θανατοποινίτες. Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία και οι υπόλοιποι για άλλα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς πολιτικό κίνητρο.

Την εντολή εκτέλεσης επικύρωσε, όπως κάθε φορά, ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ ο οποίος έχει δηλώσει ότι σε προσωπικό επίπεδο τάσσεται κατά της θανατικής ποινής.

Το Ιράκ είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό εκτελέσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η οργάνωση κατέγραψε πέρσι περισσότερες από 45 εκτελέσεις. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν καταδικαστεί σε θάνατο λόγω της συμμετοχής τους στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, φέτος έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 14 άνθρωποι με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Όλες οι εκτελέσεις γίνονται στη φυλακή της Νασιρίγια, την οποία οι Ιρακινοί αποκαλούν «αλ-Χουτ», δηλαδή «φάλαινα», επειδή κανείς απ’ όσους μεταφέρονται εκεί δεν ξαναβγαίνει ζωντανός.