ΥΠΟΙΚ: Εξετάζονται αφορολόγητα ενοίκια και μείωση προκαταβολής φόρου

Εξετάζονται αφορολόγητα ενοίκια και μείωση προκαταβολής φόρου

Tην ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που χάνουν το 40% των μισθωμάτων και τη μείωση έως και την πλήρη εξάλειψη της προκαταβολής φόρου 2020 για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή στους ιδιοκτήτες ακινήτων των εισοδημάτων που απώλεσαν θεωρείται βέβαιη, ενώ η μείωση της προκαταβολής φόρου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου, για μία οριζόντια μείωση αλλά θα επικεντρωθεί στους κλάδους που θα υποστούν σημαντικές απώλειες στα ακαθάριστα έσοδα τους.

Σε ότι αφορά στα ακίνητα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει το εισόδημα που έχασαν ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού  με το επικρατέστερο να προβλέπει ότι τα ενοίκια των ανωτέρω μηνών θα είναι αφορολόγητα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελάφρυνση θα γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα της κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες κατά τους οποίους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν το 40% του ενοικίου θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου έχει μισθωμένο ακίνητο σε πληττόμενη επιχείρηση με το μίσθωμα να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο του ποσού των τριών μηνών (3.000 ευρώ εφόσον επεκταθεί και στον Μάιο) δεν θα φορολογηθεί.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση «ζημίας» - ενδεχομένως αυτό να γίνει μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020)- καθ' ότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους.

Παράδειγμα:  Ιδιοκτήτης εκμισθώνει σε πληγείσα επιχείρηση ακίνητο με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο το ενοίκιο με βάση την απόφαση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένο κατά 40%. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τα ενοίκια της ανωτέρω περιόδου να μην φορολογηθούν, τότε ο ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί για τα ενοίκια που εισέπραξε τους υπόλοιπους 9 μήνες του έτους.  Το ποσό που έχει απωλέσει από τη μείωση του ενοικίου ανέρχεται στα 4.800 ευρώ.  Στην περίπτωση που φορολογούνταν για το σύνολο του ποσού (48.000 ευρώ ετησίως), τότε θα κατέβαλε στην εφορία το ποσό των 15.700 ευρώ. Με την αφαίρεση των ενοικίων θα πληρώσει 10.300 ευρώ. Δηλαδή θα έχει όφελος 5.400 ευρώ.

Προκαταβολή Φόρου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου δεν είναι ανακοινώσιμο επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει συζητηθεί με τους θεσμούς και τους εταίρους. Ωστόσο, τόσο η μείωση της προκαταβολής καθώς και άλλα μέτρα υπάρχουν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαπιστωθούν τα προβλήματα σε κάθε κλάδο όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τις αερομεταφορές κ.λ.π.

Το ύψος της μείωσης θα αποφασισθεί μετά τον Ιούλιο και θα κριθεί από την δυναμική επανεκκίνησης της οικονομίας. Το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα υποστούν τεράστιες ζημιές. Δεν αποκλείεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει κανονικά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων  και στο τέλος του έτους να πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό της επιχείρησης ή να συμψηφιστεί η έκπτωση της προκαταβολής φόρου, με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.