Εξετάζεται «κάρτα εισόδου» και φύλαξη από σεκιούριτι για τα Πανεπιστήμια

Εξετάζεται «κάρτα εισόδου» και φύλαξη από σεκιούριτι για τα Πανεπιστήμια

Να δώσει τέλος στις βιαιοπραγίες και τους βανδαλισμούς εντός πανεπιστημιακών χώρων θέλει η κυβέρνηση, στον απόηχο της επίθεσης στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου με τις εικόνες που προκάλεσαν κύμα κατακραυγής, και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζονται δραστικά μέτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το πρώτο μέτρο που εξετάζεται από το υπουργείο Παιδείας είναι η είσοδος στα πανεπιστημιακά κτίρια και εγκαταστάσεις να γίνεται αποκλειστικά με κάρτα εισόδου.

Η σκέψη είναι ότι πρέπει να αποκλειστεί η ανεξέλεγκτη παρουσία ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή και μετατραπούν σε εστίες ανομίας τα Πανεπιστήμια.

Στο σχέδιο δράσης του υπουργείου δίνεται περαιτέρω έμφαση στη φύλαξη του χώρο και κάθε ίδρυμα θα μπορεί να θεσμοθετεί επίσης τη φύλαξή του από ειδικό σώμα υπαλλήλων «σεκιούριτι», με δυνατότητα παρέμβασης σε περίπτωση παράνομης εισόδου αγνώστων.

Παράλληλα, το σχέδιο θα περιλαμβάνει και μικρότερες παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το φωτισμό πανεπιστημιακών χώρων και τον αποτελεσματικότερο έλεγχος εργαστηρίων ή άλλων πανεπιστημιακών χώρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναδεί παρόμοιες εικόνες βανδαλικών επιθέσεων και διαπόμπευσης, όπως με τον Πρύτανη Δ. Μπουραντά, από αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας και την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως επισήμανε άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ανακοινώνοντας την τηλεδιάσκεψη, «ο απαράδεκτος, φασιστικός, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστήμιων».