Εξεταστική επιτροπή για τη ζημιά στο τραπεζικό σύστημα

Εξεταστική επιτροπή για τη ζημιά στο τραπεζικό σύστημα

Το ενδεχόμενο της σύστασης εξεταστικής επιτροπής με στόχο να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα και το δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση αφήνει ανοικτό με άρθρο του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άρθρο του ο Κ. Μητσοτάκη με τίτλο «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα;» κάνει επιπλέον ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο «Να Αφελληνιστούν», είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε τότε ότι «όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!».

Δηλαδή αυτό που στην ουσία έγινε καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%, ενώ το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα «επιθετικά» hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και οι αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον Ελληνικό λαό» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αλλά πέραν της ασύλληπτης απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ πλήγμα στους επενδυτές και το Δημόσιο, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%. Το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα “επιθετικά” hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επέφεραν αυτήν τη ζημιά ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο πρώτος υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης αποφάσισε ότι δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα και απαρνήθηκε τα 11 δις του ΤΧΣ που με δική του υπογραφή επεστράφησαν στους δανειστές μας. Η κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις μας οδήγησε αργότερα στο κλείσιμο των τραπεζών, τα Capital Controls και προκάλεσε τη φυγή πλέον των 40 δις ευρώ καταθέσεων» τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.