Εξακολουθητική πτώση στους επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Εξακολουθητική πτώση στους επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Μείωση επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και οριακή, έστω, μείωση στα μουσεία, παρατηρήθηκε κατά το πρώτο επτάμηνο του 2016 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η συνεχιζόμενη κρίση, πρωτίστως όμως οι αυξημένες, σχεδόν διπλάσιες, τιμές εισόδου που ισχύει πλέον από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, απομακρύνουν, όπως φαίνεται τον κόσμο από ανάλογες επισκέψεις. Παρότι, μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι οι τουρίστες ήταν περισσότεροι.

Κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2016, παρατηρείται μείωση κατά 2,1% στους επισκέπτες των Μουσείων και κατά 11.4% στους αρχαιολογικούς χώρους, (στο σύνολο, 7.6 εκατ. φέτος και 8,3 πέρσι). Οι εισπράξεις των μουσείων αυξήθηκαν κατά 2,3% και των χώρων κατά 57,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ανεβάζοντας το ποσόν στα 44,7 εκατ. ευρώ από 30,8 κατά τους μήνες Ιανουάριο- Ιούλιο του 2015. Ακόμα και τον μήνα Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού, υπήρξε πτώση κοντά στο 10%.

Η αιμορραγία που εμφανίστηκε από την αρχή του 2016 συνεχίστηκε, λοιπόν, με την αύξηση των εισιτηρίων. Αν συνεχιστεί και κατά τους χειμερινούς μήνες, θα υπάρξει απώλεια εσόδων, που θα λιγοστέψει κατά πολύ τα έσοδα σε ετήσιο σύνολο. Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων θα πρέπει να διερευνήσουν σοβαρά το φαινόμενο και να λάβουν μέτρα.

Ένα από αυτά, θα πρέπει να είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Άλλο, η αύξηση των πωλητέων ειδών που φέρνει σε όλο τον κόσμο τα μεγάλα έσοδα και μόλις στην Ελλάδα περιορίζεται σε μερίδιο 15% επί των εισπράξεων.

Σημαντικό επίσης είναι να παραμείνουν ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και τώρα, που δεν υπάρχει πλέον το εποχικό προσωπικό. Όμως, τα νέα είναι ανησυχητικά. Μόνο καλές δεν ήταν οι προοπτικές που παρουσιάστηκαν στον Κώστα Γκιουλέκα, που έκανε σειρά επαφών με επικεφαλής μεγάλων μουσείων.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής κλιμακίου του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ο Κ. Γκιουλέκας επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου συναντήθηκε με την διευθύντρια κα Μαρία Λαγογιάννη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου συνομίλησε με την διευθύντρια κα Αικατερίνη Δελλαπόρτα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο κα Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρό του καθηγητή Ιωάννη Χασιώτη και τον διευθυντή κ. Βασίλη Νικόλτσιο.

Σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν η ενημέρωση του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας για τα προβλήματα, τις προοπτικές, αλλά και τις δράσεις των μουσείων της χώρας. Από παντού όμως εκφράστηκε αγωνία για το αν θα επαρκέσει το προσωπικό ώστε να είναι ανοιχτές όλες οι συλλογές.

Ήδη, συμπεριφερόμενο σαν τον χειρότερο μάνατζερ, το κράτος έχει επιτρέψει να κλείσουν αίθουσες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μουσείο που είχε ρεκόρ αύξησης κατά το 2016, η οποία πέρασε σε ποσοστό το 100% (109,5). Επίσης, παντελώς κλειστός είναι ο Αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, ενώ ακολουθούν πολλοί ακόμη στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε λήγουν και άλλες συμβάσεις. Η ναυαρχίδα των μουσείων, το Εθνικό Αρχαιολογικό στην Αθήνα, λειτουργεί με μονή βάρδια.

Σε απόλυτους αριθμούς η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη, αλλά τα εισιτήρια ελευθέρας εισόδου είναι αυξημένα κατά 17,6% σε σχέση με πέρσι, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 400.000 «ελευθέρας» περισσότερα. Δεν φαίνεται να περπατά ιδιαίτερα το ενιαίο εισιτήριο. Από τα 7,6 εκατ. επισκεπτών το προτίμησαν μόλις 93.000. Από αυτούς, περίπου 60 χιλιάδες το αγόρασαν για την Ακρόπολη και την Αθήνα και οι υπόλοιποι για μουσεία και χώρους άλλων πόλεων.

Αντιγόνη Καρατάσου