Εξαιρούνται τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη με τροπολογία Κικίλια

Εξαιρούνται τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη με τροπολογία Κικίλια

Τροπολογία με την οποία εξαιρούνται τα εμβόλια από την φαρμακευτική δαπάνη, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με στόχο να είναι τα εμβόλια πιο φθηνά και πιο πολλά. 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

«Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του clawback για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης». 

Επίσης με το νομοσχέδιο, παρατείνεται έως και 31.12.2020, η ισχύς διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή με Π.Ν.Π., κατά το χρονικό διάστημα από 25.2.2020 έως και 1.5.2020 και έχουν κυρωθεί με νόμο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Όπως προβλέπεται με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», παρατείνονται:

- όλες οι ενεργές συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορέων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

- η δυνατότητα να συνάπτει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) συμβάσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, για την απευθείας ανάθεση σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια).

- η δυνατότητα του Ε.Ο.Δ.Υ. να συνάπτει, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμβάσεων, συμβάσεις:

α) πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19,

β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων,

γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων,

δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβανόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε. Κ.Α. Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού,

ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό,

στ) αγοράς θήκης (KIT) λήψης δειγμάτων κ.λπ.

- η δυνατότητα αποστολής φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Β. Κικίλιας: «Η υγεία είναι χώρος συνεργασίας, η μικροπολιτική δεν ωφελεί»

«Σταματήστε να είστε εκτός κλίματος της κοινωνίας, ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας στην κοινωνία και δείτε τι πιστεύει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πώς στηρίζεται στις μέρες μας» κάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για «ανεπαρκή» στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε υψηλούς τόνους, τους καταλόγισε «πολιτική υποκρισία».

Ο υπουργός τόνισε πως «σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών προχωρήσαμε σε πάνω από 5.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Με διπλάσιες ΜΕΘ, με οργάνωση, έτσι ώστε αυτές οι ΜΕΘ να έχουν μόνιμο προσωπικό, εκπαίδευση για πέντε χρόνια, τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνιτορ, αναδευτήρες, κατασκευαστικά να είναι άρτιες και μόνιμες, εκτός απ' αυτές που μετετράπησαν. Με τον ΕΟΔΥ να κάνει εξαιρετική δουλειά, με το ΕΚΑΒ-ΚΕΒΥ να είναι ένα εξαιρετικό κέντρο, πολύ υψηλών επιδόσεων και επιπέδου».

Αναφερόμενος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, είπε ότι έχει το καλύτερο triage (υποδοχή ασθενών) στην Ελλάδα, το χαρακτήρισε υποδειγματικό και προσέθεσε πως έχει λειτουργήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και γι' αυτό και δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον Covid 19. Επισήμανε περαιτέρω ότι στις 10 Αυγούστου με τη σύμβαση δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν οριζοντίως επί έξι σεντόνια, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, κουβέρτες. Ανακοίνωσε επίσης ότι «σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ξεκινώντας από το "ΠΑΙΔΩΝ" Πεντέλης, τον "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ", το "ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ" Βούλας μπαίνουν εργολάβοι και φτιάχνουν όλους τους υγειονομικούς χώρους, τις τουαλέτες, τα μπάνια σε πολύ υψηλό επίπεδο» και συμπλήρωσε πως προστίθενται ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΤΕΠ, όπως αυτά τα οποία έγιναν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).