«Εξαφανίζονται» βιβλία ακτιβιστών της δημοκρατίας
Χονγκ Κονγκ

«Εξαφανίζονται» βιβλία ακτιβιστών της δημοκρατίας

Βιβλία που έχουν γραφτεί από εξέχοντες ακτιβιστές της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τις βιβλιοθήκες της πόλης, λίγες μέρες μετά την επιβολή από το Πεκίνο ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας σύμφωνα την εφημερίδα Guardian. 

Μεταξύ των συγγραφέων των οποίων οι τίτλοι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι είναι ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους σημαντικότερους νέους ακτιβιστές της πόλης και η Τάνια Τσαν βουλευτής του μπλοκ υπέρ της δημοκρατίας.

Ο νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη και είναι η πιο ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ημιαυτόνομης πόλης από τότε που παραδόθηκε στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997.

Ο Τζόσουα Γουόνγκ πιστεύει ότι η αφαίρεση των βιβλίων προκλήθηκε από τον νόμο περί ασφάλειας καθώς σύμφωνα με το Πεκίνο «προωθούν την τρομοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Νέιθαν Λόου, ένας από τους πιο προβεβλημένους νεαρούς ακτιβιστές του κινήματος για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε ότι διέφυγε από το Χονγκ Κονγκ μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο.

«Έχω φύγει από το Χονγκ Κονγκ και συνεχίζω το έργο της υπεράσπισης (για περισσότερη δημοκρατία σε αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος) σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Λόου σε σύντομο μήνυμα γραμμένο στ' αγγλικά που απηύθυνε στον Τύπο, χωρίς να διευκρινίσει πού πήγε.