7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Εξαδάκτυλος: Να μη χαλαρώσουν οι ρυθμοί εμβολιασμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 

Εξαδάκτυλος: Να μη χαλαρώσουν οι ρυθμοί εμβολιασμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 

Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, είναι πάρα πολύ απλός: να εμβολιαστούμε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι «είμαστε όλοι προνομιούχοι ανεξαιρέτως, που ζούμε σε μια χώρα όπου έχουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού και το εξαιρετικό προνόμιο επιλογής εμβολίου, Αυτό δεν είναι δεδομένο προνόμιο. Τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μέχρι τώρα μεταλλάξεις, και αν –ω μη γένοιτο – παρουσιαστεί μετάλλαξη που δεν καλύπτεται, θα χρειαστούν 100 ημέρες οι φαρμακοβιομηχανίες για να προσαρμοστούν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων άνω των 15, είπε ότι στόχος δεν είναι αυτές οι ηλικίες, αλλά οι άνω των 55, όπου ακόμη ο 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος. «Στόχος είναι και οι μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζουν ποσοστά 30 με 35% ανεμβολίαστοι. Οι ενήλικες πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν περίπου το 44%, και το 38% στο σύνολο του πληθυσμού», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, η εμβολιαστική κάλυψη άνω των 60 ετών, πριν από μερικές εβδομάδες ήταν στο 30%  με 33%, ενώ τώρα μειώθηκε στο 25%. «Να μη χαλαρώσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστου, να διατηρήσουμε τους ρυθμούς εμβολιασμούς και να τους αυξήσουμε, για να συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά και να φτάσουν εκεί που θέλουμε», επισήμανε.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στους ανεμβολίαστους οι οποίοι και θα νοσήσουν. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ανεμβολίαστοι έχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά όπως νοσούσαν με τις προηγούμενες μορφές του κορονοϊού, οι νεότερες ηλικίες θα νοσήσουν με ένα τρόπο ελαφρύ και ανοσοποιηθούν.

«Αφορά κυρίως τους ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι- οι εμβολιασμένοι είτε δεν θα νοσήσουν, είτε ένα μικρό ποσό θα νοσήσει ελαφρά και δεν θα κινδυνεύσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες 2 ημέρες τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι σταματά η πτώση της πανδημίας και σταθεροποιείται. «Δεν ξέρουμε αν μετά θα ακολουθήσει πτωτική  ή ανοδική πορεία», είπε χαρακτηριστικά.