Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019, 14:34

-A +A

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση από Βερολίνο για την κατάσταση στα hot spots

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019, 14:34
Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση από Βερολίνο για την κατάσταση στα hot spots
-A +A

Την Αθήνα υποδεικνύει η γερμανική κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις μη ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης στα hot spots, ενώ παράλληλα δηλώνει άγνοια για τα ποσά που διατέθηκαν γι'' αυτά από το 1,7 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει «ενόψει των εν μέρει μη ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στα Hot Spot την ανάγκη για βελτιώσεις». Ως υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση το Βερολίνο υποδεικνύει την ελληνική κυβέρνηση η οποία από το καλοκαίρι του 2017 ανέλαβε τη φροντίδα για τους πρόσφυγες που μέχρι τότε είχαν διεθνείς οργανώσεις. «Από τότε επανειλημμένα παρουσιάστηκαν κενά στην κάλυψη των αναγκών», τονίζει η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) για την κατάσταση που επικρατεί στα Hot Spot στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο.

«Παρ' όλες τις αδυναμίες του τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα των 'Hot Spot' συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ιταλία κάτω από δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες», αναφέρει στη γραπτή της απάντηση η γερμανική κυβέρνηση, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και κριτικές επισημάνσεις.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, αναφέρεται πως ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν αυξήθηκε. Ενώ το 2017 είχαν έρθει 29.439 άτομα, το 2018 (ως τα τέλη Νοεμβρίου) ο αριθμός τους κυμάνθηκε στα 27.231 άτομα. Αλλαγές σημειώθηκαν στη σύνθεση των προσφύγων, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία. Ενώ το 2017 αποτελούσαν το 42% των αιτούντων άσυλο, το 2018 το ποσοστό τους μειώθηκε στο 27%. Αντιθέτως, ο αριθμός των προσφύγων από το Αφγανιστάν διπλασιάστηκε από το 12% στο 25%.

Ασυνόδευτα παιδιά σε λίστα αναμονής

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης βασίζονται σε εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), επειδή οι ελληνικές αρχές από το καλοκαίρι του 2017 έπαψαν να δημοσιεύουν επίσημες στατιστικές. Βάσει των εκτιμήσεων της UNHCR ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα ανερχόταν την 1η Οκτωβρίου 2018 στα περίπου 64.900 άτομα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει στην απάντησή της ότι 1889 παιδιά στην ηπειρωτική Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μια θέση σε καταλύματα που προβλέπονται για αυτή την ομάδα ατόμων. Από τα 360 ασυνόδευτα παιδιά στη Λέσβο μόλις τα 62 διαμένουν σε ασφαλή ζώνη. «Με πλήρη επίγνωση παραβιάζονται ανθρώπινα και δικαιώματα του παιδιού», καταγγέλλει η κ. Γέλπκε. Κενά διαπιστώνονται από τη  γερμανική κυβέρνηση και σε σχέση με τη σχολική εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων ειδικά στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αττική.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα Hot Spot δεν ευθύνονται μόνον οι ελληνικές αρχές αλλά και το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά τις δυνατότητες φιλοξενίας. Σε αυτό συμβάλλουν, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «οι μόνιμα υψηλοί αριθμοί αφίξεων», η «μεγάλη διάρκεια» της διαδικασίας ασύλου και ο «μικρός αριθμός» επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Από τις 21 Μαρτίου 2016 που τέθηκε σε ισχύ η σχετική συμφωνία (Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) προωθήθηκαν 1766 άτομα από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης δεν διευκρινίζεται πόσοι από αυτούς επέστρεψαν εθελοντικά και πόσοι υποχρεωτικά.

Διαβάστε ακόμα - Handeslblatt: Αδύναμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την «κόλαση» στη Μόρια

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα