Εύσημα από τον υπεύθυνο Επενδύσεων του ΚΚ Κίνας σε Ελλάδα και Γεωργιάδη

Εύσημα από τον υπεύθυνο Επενδύσεων του ΚΚ Κίνας σε Ελλάδα και Γεωργιάδη

Από τις σελίδες του «Φιλελεύθερου» στη μακρινή Κίνα έφτασε το άρθρο του Άδωνι Γεωργιάδη με το οποίο ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης έστειλε μήνυμα στήριξης στη χώρα των Δράκων, προκαλώντας όχι μόνο τη συγκίνηση αλλά και την προσωπική ευχαριστήρια παρέμβαση ενός εκ των ισχυρότερων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων Ning Jizhe η οποία ανήκει στο Κρατικό συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

To άρθρο του Α. Γεωργιάδη Φιλελεύθερο με τίτλο «Στο πλευρό της Κίνας» («Φ» Σαββατο 15 Φεβρουαρίου) αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην κινεζική κυβέρνηση με αφορμή το μήνυμα του Ελληνα υπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία διάθεση υπερβολής έναντι των Κινέζων που έρχονται ή ζουν στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και οι Κινέζοι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας να στείλει επιστολή εκ μέρους του ιδίου και της κινεζικής κυβέρνησης στον Έλληνα υπουργό, στην οποία όχι μόνο εκφράζονται οι ευχαριστίες της Κίνας αλλά επιπλέον διατυπώνονται προτάσεις για νέες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Την επιστολή του υπεύθυνου επενδύσεων της κινεζικής κυβέρνησης και μέλους του Κ.Κ Κίνας παρέδωσε ιδιοχείρως στον Α. Γεωργιάδη ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiye.

Σε προσωπικό τόνο ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) Ning Jizhe αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον ευαισθητοποίησαν τα γραφόμενα του του Έλληνα υπουργού και εκφράζει «την πιο ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου προς εσάς και την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την ανεπιφύλακτη υποστήριξη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Σε άλλο μέρος της επιστολή του, ο Ning Jizhe αναφέρει ότι η Κίνα δίνει μάχη για να περιορίσει την εξάπλωση του COVID -19, να υποστηρίξει τους πολίτες που έχουν νοσήσει και τις περιοχές και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις του ιού θα είναι μόνο προσωρινές για την οικονομία της Κίνας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που έχουμε θέσει για φέτος και θα συνεχίσουμε να προωθούμε στην πράξη τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα» αναφέρει ο προεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων .

Ο ίδιος, μέσω της επιστολής του τείνει χείρα περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας όχι μόνο μέσω του λιμανιού του Πειραιά που όπως λέει θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του project «μια ζώνη ένας δρόμος», αλλά και μέσω νέων επενδύσεων σε τοιμείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες κ.α Εκφράζει παράλληλα τις προσδοκίες της Κίνας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εγκρίνει την κατασκευή του Container Terminal 4, ενώ σημειώνει ότι η NDRC έχει προχωρήσει με τα projects που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και αρκετές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επειδείξει ενδιαφέρον να αναπτύξουν δραστηριότητα.

Ακολουθεί η επιστολή του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) Ning Jizhe, μεταφρασμένη στα Ελληνικά:

Aξιότιμε υπουργέ Γεωργιάδη,

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να διαβάζω το άρθρο σας το οποίο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο, «Στο πλευρό της Κίνας» στο οποίο το μήνυμα σας ήταν ξεκάθαρο: Η Κίνα είναι φίλη της Ελλάδας, οι Κινέζοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, η Ελληνο-Κινεζική συνεργασία είναι προς όφελος και των δυο κρατών και η διμερής μας σχέση θα συνεχίσει να είναι δυνατή. Όσα γράψατε με συγκίνησαν βαθύτατα. Εκ μέρους, της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς εσάς και την Ελληνική Κυβέρνηση για τη συμπαράσταση σας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Οι Κινέζοι μάχονται έναν «πόλεμο των λαών» κατά του covid-19 αυτή τη στιγμή. Ιατρικό προσωπικό από όλη τη χώρα ήρθε κατά χιλιάδες στην επαρχία της Χουμπέι και στη πόλη της Ουχάν για να βοηθήσει, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής μάχονται μέρα-νύκτα για να διανέμουν ιατρικές προμήθειες και να κρατήσουν τις πόλεις μας λειτουργικές. Έχουν ληφθεί τα πιο περιεκτικά και απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα του ιού. Στο μεταξύ, η Κίνα προωθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τις επιχειρήσεις της προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Η επίδραση του ιού στην οικονομία της Κίνας είναι προσωρινή. Είμαστε αισιόδοξοι και ικανοί συνάμα να πραγματοποιήσουμε τους οικονομικούς και κοινωνικούς μας στόχους, έτσι θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία με όλες τη χώρα και την Ελλάδα, ειδικότερα.

Είμαι ευτυχής που συν διοργανώσαμε την Τρίτη Συνάντηση της Επιτροπής για το Τριετές Σχέδιο Δράσης Κίνας-Ελλάδος. Θέλω μέσω αυτής της επιστολής να εκφράσω την επιθυμία μας για στενότερη συνεργασία. Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το Λιμάνι του Πειραιά το οποίο ένα από τα βασικά project του Belt and Road Initiative (ΒRI) και να προωθήσουμε περισσότερες κοινές δράσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες κτλ. Ελπίζω ότι η Ελληνική πλευρά θα επιταχύνει την έγκριση κατασκευής του τερματικού σταθμού 4 στο Λιμάνι, ως ένδειξη υποστήριξης σε μια από τις βασικότερες μας συνεργασίες. Η Επιτροπή έχει ήδη προωθήσει τη λίστα των projects τα οποία προτείνατε κατά τη διάρκεια της τελευταίας σας επίσκεψης. Κάποιες από τις σημαντικότερες Κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον και θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα ώστε να εισέλθουν σε συζητήσεις. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας παρέχετε λοιπόν λεπτομέρειές για τις προτεινόμενες δράσεις, προκειμένου οι Κινεζικές εταιρείες να στήσουν τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας με τους μελλοντικούς συνεργάτες τους στην Ελλάδα και να διευκολύνετε ώστε να εγκριθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πρωταγόρας είπε κάποτε «Ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων». Ελπίζω η συνεργασία μας λοιπόν να συμβάλλει στο να γίνουν οι λαοί μας ακόμα καλύτεροι και να γίνουν παράδειγμα συνεργασίας μεγάλων πολιτισμών. Είναι κρίμα που αναγκάζομαι να αναβάλω το ταξίδι μου στην Ελλάδα λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αντιμετώπιση του ιού. Προσδοκώ στην συν διοργάνωση της τέταρτης συνάντησης μας, αργότερα μέσα στο έτος και περισσότερα αποτελέσματα της συνεργασίας Ελλαδας-Κίνας.

Με εκτίμηση,

Αντιπρόεδρος

Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας