Ευρωζώνη: Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη: Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

Μη αναμενόμενη υποχώρηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο και 6,8% σε ετήσια βάση, την ώρα που οικονομολόγοι στο Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση και μείωση 5,8% σε ετήσια.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς από 12,5% τον Μάιο υποχώρησε στο 9,5% τον Ιούνιο, στο 5,3% τον Ιούλιο και στο 0,6% τον Αύγουστο, για να μειωθεί και τον Σεπτέμβριο.

Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεων και πλυντηρίων, που υπήρξε ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους μήνες, μειώθηκε κατά 5,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ πτώση 1% κατέγραψε και η παραγωγή ενέργειας.

Αντίθετα αυξήθηκε η παραγωγή άλλων μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως των ρούχων κατά 2,1%.

Οι μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση καταγράφηκε στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ πολλές χώρες - μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία - κατέγραψαν αύξηση.

Σε ετήσια βάση, η μόνη χώρα με αυξημένη παραγωγή ήταν η Πορτογαλία, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Ιρλανδία (13,6%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία με μειώσεις μεγαλύτερες από το 6%.