7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Ευρωζώνη: Σε υψηλό άνω των τριών ετών ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλό άνω των τριών ετών ο σύνθετος PMI

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών, καθώς στην ήδη ισχυρή ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών προστέθηκε η ενίσχυση και του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη PMI της Markit.

Ειδικότερα, έπειτα από το νωχελικό ξεκίνημα των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε ολόκληρη την περιοχή, η αύξηση της ταχύτητας στην εκστρατεία ανοσοποίησης επέτρεψε την άρση ολοένα περισσότερων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την οικονομική δραστηριότητα να ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς.

Με περισσότερες επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν, ή και να προσαρμόζονται καλύτερα στα περιοριστικά μέτρα, ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της Markit, που θεωρείται σημαντικός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, αναρριχήθηκε τον Μάιο στις 56,9 μονάδες από τις 53,8 του Απριλίου.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2018, ο οποίος πλέον βρίσκεται άνετα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα και από τις 55,1 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

«Τα περιοριστικά μέτρα έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Οκτώβριο, διευκολύνοντας μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη βελτίωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών, που συνοδεύθηκε από μία ακόμα αύξηση, σχεδόν ρεκόρ, της μεταποίησης», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 55,1 μονάδες από τις 50,5 του Απριλίου, αρκετά υψηλότερα από τις 52,3 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters και η υψηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2018.

«Η αύξηση του σύνθετου PMI τον Μάιο στην ευρωζώνη αντικατοπτρίζει την περαιτέρω άρση των περιορισμών σε πολλά μέρη της περιοχής και υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρει από την πλευρά της η Τζέσικα Χιντς της Capital Economics.

Η μεταποίηση, που αντιμετώπισε καλύτερα την κρίση από τις υπηρεσίες, καθώς τα εργοστάσια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά, είδε τον αντίστοιχο PMI να υποχωρεί ελαφρώς από το ρεκόρ του Απριλίου, στις 62,8 από τις 62,9, ωστόσο ξεπέρασε επίσης την εκτίμηση των οικονομολόγων για 62,5 μονάδες.

Πηγή: Reuters