Ευρωζώνη: Επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα και αύξηση – ρεκόρ των τιμών τον Μάρτιο λόγω του πολέμου

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα και αύξηση – ρεκόρ των τιμών τον Μάρτιο λόγω του πολέμου

Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία όξυνε τα προβλήματα που υπήρχαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβράδυνε τη ζήτηση και κλόνισε την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους ώθησε τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο.

Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων παραγωγής (PMI) της S&P Global υποχώρησε από τις 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 56,5 τον Μάρτιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, αλλά αρκετά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 53,1 από 55,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, όταν η Ευρωζώνη υφίστατο το σοκ από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Όπως η εξαφάνιση του τελευταίου πανδημικού κύματος προκάλεσε ούριο άνεμο για την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, με τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες να χαλαρώνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε έναν ανησυχητικό νέο αντίθετο άνεμο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν σημαντικά λόγω των κυρώσεων, της έκρηξης των τιμών ενέργειας και των νέων περιορισμών στην προσφορά λόγω του πολέμου», πρόσθεσε.

Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε, καθώς οι βιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν έκρηξη των τιμών στις εισροές τους, αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τη συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη S&P Global το 2002.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο PMI για τη μελλοντική παραγωγή μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 68,5 τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.