7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ευρωζώνη: Ελαφρώς μεγαλύτερη η ύφεση στο 4ο τρίμηνο

Ευρωζώνη: Ελαφρώς μεγαλύτερη η ύφεση στο 4ο τρίμηνο

Μεγαλύτερη συρρίκνωση από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί καταγράφει η οικονομία της Ευρωζώνης στο 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να κάνει «βουτιά» λόγω των lockdown.

Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση, ενώ σε ετήσια βάση (σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019) μειώθηκε 4,9% έναντι 5% της προηγούμενης εκτίμησης.

Η αναθεώρηση προς το χειρότερο προέκυψε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αφαίρεσε 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση από τα τελικά στοιχεία του 4ου τριμήνου και 4,1 μονάδες από τα ετήσια στοιχεία.

Η αύξηση των αποθεμάτων ενίσχυσε κατά 0,6 μονάδες τα τελικά τριμηνιαία στοιχεία, οι δημόσιες δαπάνες συνέβαλαν επιπλέον 0,1 της μονάδας και οι επενδύσεις 0,3 μονάδες, ενώ το εμπόριο είχε αρνητική συμβολή 0,1 μονάδας.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό έπληξαν επίσης τις θέσεις εργασίας, με την αύξηση της απασχόλησης να επιβραδύνεται στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση από 1% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 υπήρχαν 157,9 εκατομμύρια απασχολούμενοι στην Ευρωζώνη, λιγότεροι κατά 3,1 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, η απασχόληση συρρικνώθηκε 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.