8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Eurostat: Στην 6η θέση η Ελλάδα στο προσδόκιμο υγιούς ζωής σε γυναίκες και άνδρες

Eurostat: Στην 6η θέση η Ελλάδα στο προσδόκιμο υγιούς ζωής σε γυναίκες και άνδρες
Shutterstock

Στην 6η θέση της κατάταξης των 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο υγιούς ζωής βρίσκονται οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες σύμφωνα την έρευνα της Eurostat, με βάση τα δεδομένα του 2020. Στην κορυφή της λίστας σε γυναίκες και άνδρες βρίσκεται η Σουηδία, με τις Μάλτα και Ιταλία να ακολουθούν.

Αναλυτικά, ο μέσος όρος της υγιούς ζωής των Ελληνίδων είναι τα 66,8 χρόνια, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 6η θέση μαζί με τη Γερμανία.

Αντίστοιχα στους άνδρες το προσδόκιμο υγιούς ζωής είναι στα 65 έτη, γεγονός που κατατάσσει πάλι στην 6η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ, πάνω ξανά από τη Γερμανία.

Σουηδική πρωτιά

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη). Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν επίσης στις ίδιες τρεις χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

Αντίθετα, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Οι ακραίες τιμές μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό.

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη διαφορά μεταξύ των φύλων γενικά σχετικά μικρή. Σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, το χάσμα ήταν πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4,0 έτη).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη).

Στην Ισπανία, καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.