Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 13:06

-A +A

Eurostat: Σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 13:06
Eurostat: Σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο
-A +A

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια ενώ η πανδημία του κορονοϊού τράβηξε σχεδόν «χειρόφρενο» στην οικονομική δραστηριότητα στο μπλοκ.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 0,7% σε ετήσια βάση, σε σχέση με ετήσια αύξηση 1,2% τον Φεβρουάριο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,8% σε ετήσια βάση. Η επιβράδυνση αυτή απομακρύνει τον πληθωρισμό ακόμα περισσότερο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επίπεδα κοντά, αλλά κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι τιμές στην ενέργεια εξάλλου κατέγραψαν ετήσια πτώση τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των ακατέργαστων τροφίμων κυμάνθηκαν κατά 3,5% υψηλότερα. Χωρίς τους δύο αυτούς ευμετάβλητους παράγοντες —που συνιστούν τον δομικό πληθωρισμό και λαμβάνονται υπ' όψιν από την ΕΚΤ στην λήψη αποφάσεων— οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% ετησίως, όπως αναμενόταν, χαμηλότερα από το 1,3% του Φεβρουαρίου.

Παρόλο που κατά κανόνα η ΕΚΤ εξετάζει παλαιότερες διακυμάνσεις του πληθωρισμού που προκλήθηκαν από τις μεταβολές στις τιμές την ενέργειας, ωστόσο η παρούσα κρίση, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, δεν ομοιάζει με καμία άλλη αντίστοιχη του παρελθόντος.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα