1 στα 3 νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς
Eurostat

1 στα 3 νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς

Το 35,6% των ελληνικών νοικοκυριών αδυνατούσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Με την έναρξη της κρίσης το 2010, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, και τηλεφώνου ήταν λιγότερα από 2 στα 10.Το ποσοστό εκτινάχθηκε πάνω από το 42% στη διετία 2015-2016 και έκτοτε υποχωρείΒ με αργούς ρυθμούς.

Για το 2018, η χώρα μας βρέθηκε στη χειρότερη θέση της ΕΕ με 35,6% των νοικοκυριών να μην μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με τις Βουλγαρία (30,5%) και Κροατία (17,1%) να ακολουθούν. Στο αντίποδα της λίστας, τη μικρότερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ολλανδίας (1,5%), Τσεχίας (2,1%) και Σουηδίας (2,2%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 6,6%.

Ο μέσος όρος της ΕΕ διπλασιάζεται όσο αφορά νοικοκυριάΒ με παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με το ποσοστό να φτάνει στο 11%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 40,1%.Β 

Όσον αφορά τη χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στις μονογονεϊκές οικογένειες, με το 48% να μην μπορεί να εξοφλήσει εγκαίρως τους λογαριασμούς για παροχές κοινής ωφελείας.




Β