Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει νέα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει νέα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο πρόεδρος και οι συντονιστές της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ αν και υποδέχθηκαν θετικά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης του κορονοϊού, αποδοκίμασαν την απόφαση για απλή "επαναχρησιμοποίηση" των υφιστάμενων κεφαλαίων και ζητούν τη χρήση νέων, πρόσθετων χρηματοδοτικών μέσων.

«Η νόσος COVID-19 αποτελεί πανδημία και είναι μια παγκόσμια απειλή για όλους μας, θέτοντας τα συστήματα υγείας και την οικονομία μας σε δοκιμασία. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού και να δείξει αλληλεγγύη», δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής που απευθύνεται στην μόχλευση περισσότερων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, των Μμε και της αγοράς εργασίας. Ωστόσο αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή καθώς προτείνεται η επαναχρησιμοποίηση των ήδη διαθέσιμων πόρων στα κράτη μέλη για διαφορετικό σκοπό. Πιστεύουμε ότι σ αυτές τις συνθήκες τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να παράσχουν νέα χρηματοδοτικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης και να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19.

Ως εκ τούτου, επιπροσθέτως των μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 13 Μαρτίου, η επιτροπή Προϋπολογισμών προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κινητοποίηση νέων κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2020 μέσω εργαλείων ευελιξίας. Οι επιπτώσεις στην οικονομία μας είναι τώρα σημαντικές. Η Επιτροπή προϋπολογισμών είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ανακουφίσει τα συστήματα υγείας, την οικονομία μας και τους πολίτες της ΕΕ», πρόσθεσαν τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ