Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων: Το καλοκαίρι δεν θα «αναχαιτίσει» τον κορονοϊό

Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων: Το καλοκαίρι δεν θα «αναχαιτίσει» τον κορονοϊό

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς εκτιμά ότι η άνοδος της θερμοκρασίας πιθανώς δεν θα ανακόψει το ρυθμό μετάδοσης και ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα δράσεις όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεμείνουν από κρεβάτια ΜΕΘ έως τα μέσα Απριλίου.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Control - ECDC) εκτιμά σε έρευνά του ότι ο ιός δεν γίνεται λιγότερο επικίνδυνος σε θερμές και υγρές συνθήκες, περιορίζοντας τις ελπίδες ότι το βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσε να «ανακουφιστεί» το καλοκαίρι όταν θα αυξηθεί η θερμοκρασία

«Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία ότι ο SARS-CoV-2 (σ.σ. η επίσημη ονομασία του νέου κορονοϊού) θα παρουσιάσει μια έντονη χειμερινή εποχικότητα, όπως συμβαίνει με τους τους άλλους κορονοϊούς στο βόρειο ημισφαίριο», αναναφέρει το ECDC στην έκθεσή του.

Το έγγραφο στηρίζεται σε προκαταρκτικές αναλύσεις από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνας, οι οποίες διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν σε θέση να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα αναπαραγωγής του σε τροπικά μέρη με υψηλή υγρασία, όπως η Κουανγκσί και η Σιγκαπούρη.

Αυτό «υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μέτρων παρέμβασης, όπως η απομόνωση προσβεβλημένων ατόμων, η απομάκρυνση από τους χώρους εργασίας και το κλείσιμο των σχολείων», αναφέρει το ECDC.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο του ECDC προβλέπει υπέρβαση των υφιστάμενων δυνατοτήτων για κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι τα μέσα Απριλίου, αν δεν ληφθούν μέτρα όπως η ενίσχυση της νοσοκομείων αλλά και ο περιορισμός της εξάπλωσης της νόσου.

Παράλληλα, το ECDC αναθεώρησε την αξιολόγηση του κινδύνου που παρουσιάζει ο ιός στους ηλικιωμένους και σε εκείνους με χρόνιες ασθένειες σε «πολύ υψηλό» από τον «υψηλό» που είχε εκτιμήσει προηγουμένως.

Ωστόσο διατήρησε την εκτίμησή του ότι το υπόλοιπο κοινό αντιμετωπίζει «μέτριο» κίνδυνο από τον ιό.