Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Πράσινο φως» στις ευρωπαϊκές πόλεις για ρύθμιση του Airbnb

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Πράσινο φως» στις ευρωπαϊκές πόλεις για ρύθμιση του Airbnb

Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία υποστηρίζει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών πόλεων να περιορίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιωτικών σπιτιών, προκειμένου να δώσουν λύση στα προβλήματα στέγασης των πολιτών και θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του Airbnb και ανάλογων υπηρεσιών.

Από το Άμστερνταμ έως τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, οι αρχές έχουν κατηγορήσει την πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ιδιωτικών σπιτιών Airbnb για την αυξανόμενη έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, που έχει διώξει τους κατοίκους με χαμηλότερα εισοδήματα από τις πόλεις.

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αίτησης Γαλλικού δικαστηρίου να ζητήσει καθοδήγηση σε μια υπόθεση δύο ιδιοκτητών διαμερισμάτων στο Παρίσι στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο από τη δημοτική αρχή επειδή ενοικίαζαν δεύτερες κατοικίες στην Airbnb χωρίς να διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Παρισιού υποχρεούνται να δηλώνουν την ενοικίαση δεύτερης κατοικίας στις Αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αποφάνθηκε ότι το μέτρο αυτό στη Γαλλία είναι δικαιολογημένο γιατί είναι αναλογικό και περιορίζεται σε υλικό και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής ενώ δεν καλύπτει την ενοικίαση πρώτης κατοικίας.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η εθνική νομοθεσία που απαιτεί ειδική άδεια για την επαναλαμβανόμενη βραχυπρόθεσμη μίσθωση καταλύματος σε περιστασιακούς πελάτες που δεν κατοικούν εκεί είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η καταπολέμηση της έλλειψης μακροχρόνιων μισθώσεων σπιτιών αποτελεί επιτακτικό λόγο σχετικό με το δημόσιο συμφέρον, που δικαιολογεί μια τέτοια νομοθεσία, ανέφεραν.

Η Airbnb, η οποία δεν εμπλέκεται στη νομική υπόθεση, δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη λειτουργία της στο Παρίσι καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών στην πλατφόρμα της ενοικιάζουν τις πρώτες κατοικίες τους.

Σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι χαιρετίζει αυτή την απόφαση, που θα βοηθήσει στο να ξεκαθαριστούν οι κανονισμοί για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προσφέρουν προς ενοικίαση τη δεύτερη κατοικία τους στο Παρίσι, ενώ δήλωσε και την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για έναν κανονισμό που θα λειτουργεί προς όφελος όλων και θα έχει ως προτεραιότητα τις οικογένειες των κατοίκων και τις τοπικές κοινότητες.

Η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb μετά τις ΗΠΑ, ενώ το ετήσιο όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης των σπιτιών στο Παρίσι είναι οι 120 ημέρες.

.