Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά νόμου του Ορμπάν που στοχοποιούσε τον Σόρος

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά νόμου του Ορμπάν που στοχοποιούσε τον Σόρος

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έχασε τη μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους αμφιλεγόμενους περιορισμούς σε μη κυβνερνητικές οργανώσεις που έχουν ξένη χρηματοδότηση και οργανισμούς, που συνδέονται με τον Τζορτζ Σόρος. 

Ο ουγγρικός νόμος επιβάλλει «μη δικαιολογημένους, μεροληπτικούς περιορισμούς σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών με ξένες δωρεές» αναφέρεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τον Ιούνιο του 2018 το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε έναν νόμο, τον αποκαλούμενο «σταματήστε τον Σόρος» με στόχο να βάλει τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Βάση του νόμου αυτού, μπορεί να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης τα μέλη των ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, όποιος βοηθά υλικά τους αιτούντες άσυλο προκειμένου να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση ενός έτους αν τα πρόσωπα αυτά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ή αν έχουν μπει παράνομα στην Ουγγαρία.

Δεν είναι η πρώτη σύγκρουση της Ουγγαρίας με την Ε.Ε. Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τόσο τη συγκεκριμένη χώρα όσο και την Πολωνία για καταπάτηση του Κράτους Δικαίου. 

Οι σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού έχουν επιδεινωθεί μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν ο Ορμπάν ανέπτυξε τις σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του.

Το 2019, η προεκλογική εκστρατεία του Όρμπαν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του οποίου κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές πολιτικοί εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική μετά την επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως σήμερα ότι η Ουγγαρία θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και θα τροποποιήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο, κατά τρόπο πάντως που να υπηρετεί τον αρχικό στόχο της μεγαλύτερης διαφάνειας.