8ος χρόνος, ημέρα 2274η
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Πολωνία: Παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ στο διορισμό δικαστών

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Πολωνία: Παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ στο διορισμό δικαστών

Το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι οι πολωνικοί κανονισμοί που επιτρέπουν στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει δικαστές σε ανώτερα ποινικά δικαστήρια ή να τους αποπέμπει χωρίς να δηλώσει τους λόγους, παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η υπόθεση προέκυψε όταν πολωνικό δικαστήριο ρώτησε αν η δυνατότητα της πολωνικής κυβέρνησης να διορίζει έναν από τους τρεις δικαστές δικαστηρίου που αποφαίνεται σε ποινικές υποθέσεις ή να τερματίζει ένα διορισμό δικαστή παραβιάζει την απαίτηση για δικαστική ανεξαρτησία.

Το πολωνικό δικαστήριο δήλωσε πως οι διορισμοί και οι τερματισμοί τους δεν βασίζονται σε προκαθορισμένα νομικά κριτήρια και οι τελευταίοι δεν χρειάζεται να αιτιολογούνται.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως οι κανονισμοί που σχετίζονται με τους διορισμούς δικαστών πρέπει να προβλέπουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιούνται ως μέσα άσκησης πολιτικού ελέγχου σε δικαστικές αποφάσεις.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας εμπλέκεται σε σειρά διενέξεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με θέματα όπως το κράτος δικαίου και οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με επικριτές, υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Πηγή: Reuters