Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 16:32

-A +A

Ευρωπαϊκή βοήθεια για το μεταναστευτικό

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 16:32
Ευρωπαϊκή βοήθεια για το μεταναστευτικό
-A +A

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά της. Το αίτημα έγινε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, μετά τη σχετική εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Άμεσα ανταποκρίθηκαν 13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Σλοβενία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Βέλγιο), καθώς και η Σερβία και η Νορβηγία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει στην Ελλάδα περίπου 70.000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεσα χρηματοδοτικά και επιχειρησιακά μέτρα για την παροχή κρίσιμης στήριξης στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα και η ενεργοποίηση του μηχανισμού έτυχε θετικής υποδοχής από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον Έβρο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (03 Μαρτίου).

Η ΓΓΠΠ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC– Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών. Αρκετές αποστολές από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αφιχθεί στην Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι υπόλοιπες.

Την Τρίτη, η ΓΓΠΠ διοργανώνει και μια σύντομη εκδήλωση, ώστε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας να ευχαριστήσει τα κράτη- μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση ανταπόκρισή τους. Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι των Πρεσβειών των χωρών που απέστειλαν βοήθεια, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, εκπρόσωπος της DG ECHO (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρ.Επιτροπής), καθώς και μέλη αποστολών που βρίσκονται στην Αθήνα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα