Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων

Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελβετία έκλεισαν συμφωνίες για να εξασφαλίσουν κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στην κρατική ραδιοφωνία σήμερα ότι έχει προπαραγγείλει σχεδόν 5 εκατομμύρια δόσεις πιθανού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προμηθεύσει εμβόλια στις χώρες της Ένωσης.

Η Κομισιόν θέλει να επιτύχει συμφωνίες με έως και έξι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να εξασφαλίσει προκαταβολικά πρόσβαση σε ελπιδοφόρα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με την φαρμακοβιομηχανία Moderna συμφωνία που της εξασφαλίζει την πρόσβαση σε 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία, ποσότητα αρκετή για τον εμβολιασμό 2,25 εκατομμυρίων ατόμων αν, όπως αναμένεται, απαιτούνται δύο δόσεις ανά ασθενή.

Η ελβετική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και έχει δεσμεύσει 329 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό.