Euronews: Αναστολή αποζημιώσεων για ακυρωμένες πτήσεις ζητούν 12 χώρες - και η Ελλάδα

Euronews: Αναστολή αποζημιώσεων για ακυρωμένες πτήσεις ζητούν 12 χώρες - και η Ελλάδα

Δώδεκα κράτη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να ανασταλεί προσωρινά ένας ευρωπαϊκός νόμος χορήγησης επιστροφών - αποζημιώσεων για ακυρωμένες πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρίες, μεταδίδει το πρακτορείο Euronews.

Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ηγούνται της πρότασης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών μεταφορών.

Σε κοινή δήλωση την οποία επικαλείται το Euronews, 12 κράτη μέλη, ζητούν από την Κομισιόν να τροποποιήσει τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών για να επιτρέψει την προσωρινή έκδοση κουπονιών, ώστε να καταστεί βιώσιμος ο κλάδος πέρα από την κρίση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης για το κόστος του εισιτηρίου εντός 7 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν το σέβονται και προσφέρουν κουπόνια.

«Περιμένω αυτό το θέμα να είναι πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Δεν αναλαμβάνω δράση απευθείας με την αεροπορική εταιρεία. Γνωρίζω ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που ζητούν από την Επιτροπή να αλλάξει το νόμο, κάτι που δεν είναι επιλογή για μένα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Νομίζω ότι πρέπει να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στο να σκεφτούν να κάνουν τα κουπόνια πιο ελκυστικά εάν θέλουν να χρησιμοποιούν κυρίως αυτά, αλλά να επιτρέπουν στους επιβάτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους να τους επιστραφούν», δήλωσε χθες, η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν για το ζήτημα.

AP Photo/Michael Probst