Eurogroup: Πράσινο φως για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup: Πράσινο φως για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε από το σημερινό Eurogroup η εκταμίευση της δόσης 767 εκατ.ευρώ, αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέρους από το διμερές δάνειο, συνολικού ύψους 52,3 δις.ευρώ που είχε λάβει η χώρα μας στο πρώτο μνημόνιο. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της 12ης αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας τις θετικές αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο ίδιος σημείωσε πως «πιστοποιήθηκε επίσης η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων. Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», καταλήγοντας πως «έτσι η απόφαση εκταμίευσης του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ.».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,8 δις.ευρώ και 5,2 δις.ευρώ, από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης, που συνάφθηκαν το 2010.

«Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις προστίθενται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύθηκε κατά 13,4% το 3ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος – μέχρι σήμερα – αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται περίπου στο 4%» τόνισε ο υπουργός οικονομικών, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2021, η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία» κατέληξε ο κ.Σταϊκούρας.

Διαβάστε ακόμα: 

Σταϊκούρας: Θετική αξιολόγηση στο Eurogroup για την πορεία της οικονομίας - Ισχυρή ανάκαμψη το 2021