Eurogroup: Η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία

Eurogroup: Η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας ώστε να υπάρξει ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Παρκάλ Ντόνοχιου, μετά τη συνάντηση της ομάδας στο Βερολίνο.

Στην πρώτη τους συνάντηση με φυσική παρουσία από τον Φεβρουάριο, οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ανεπίσημα τη δημοσιονομική αντίδραση στην πανδημία που έχει βυθίσει σε ύφεση της ευρωπαϊκή οικονομία από την Μάρτιο.

«Δεν θα υπάρξει απότομη παύση, και η συνολική δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Ντόνοχιου, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Παρόλο που οι Υπουργοί δεν πήραν αποφάσεις για επιπλέον ενίσχυση που θα προστεθεί στα ήδη υπέρογκα ποσά που έχουν υποσχεθεί για να συνεχίσει να κινείται η οικονομία, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα υπάρξει σύντομα πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και θα συνεχίσουν να «πατάνε το γκάζι» για όσο χρειαστεί.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει διάφορα μέτρα στήριξης συνολικής αξίας 3,7 τρις. ευρώ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

«Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική για το  2021, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει…μια πρόωρη παύση της στήριξης θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Αν κάνουμε λάθος στην χρονική στιγμή που πρέπει να γίνει αυτό, μπορεί να βλάψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».

Οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για τη συνέχιση έργων που είχαν παγώσει, όπως η τραπεζική ένωση της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα πρωτοφανές 8,3% το 2020 έπειτα από ανάπτυξη της τάξης του 1,5% το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.