Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, κυρίως από τις οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

H αποδέσμευση των πόρων, που απαιτεί κοινοβουλευτική κύρωση σε ορισμένα κράτη-μέλη, έρχεται σε συνέχεια της έκτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, στην οποία αναφερόταν ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Τα κεφάλαια αυτά δεν θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις αλλά θα οδεύσουν στην αποπληρωμή του χρέους, προκειμένου να εξοικονομηθούν ταμειακά διαθέσιμα και να ενισχυθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης της οικονομίας. Εκ των 748 εκατ. ευρώ, τα 644 εκατ. αφορούν τα κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα σχετίζονται με την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια τα οποία είχε λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα παραπάνω εγκρίθηκαν σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μια συνεδρίαση κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η υγειονομική κρίση και οι προσπάθειες να επέλθει μια πολιτική συμφωνία αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης αξίας 750 δισ. ευρώ. Δίχως να υπάρχει σαφής ορίζοντας πότε αυτό θα γίνει, κάποιες πληροφορίες μιλούν για τον Ιούλιο, προκειμένου τα κράτη-μέλη να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έως το φθινόπωρο και το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί πλήρως από την αρχή του 2021.