Εκτίμηση Politico για ευρωεκλογές: Στο 36,79% η Ν.Δ. με 10 ευρωβουλευτές

Εκτίμηση Politico για ευρωεκλογές: Στο 36,79% η Ν.Δ. με 10 ευρωβουλευτές

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 36,79% έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου προβλέπει ο ιστότοπος Politico, κάνοντας αναγωγή των δημοσκοπικών τάσεων που επικρατούν στη χώρα.

Ειδικότερα, στη διαδραστική εφαρμογή που χρησιμοποιεί για να προβλέψει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνολικά, αξιοποιώντας όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνοντας αναγωγή των τοπικών τάσεων, το Politico εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει 10 ευρωβουλευτές (από τους 21 της Ελλάδας), διπλασιάζοντας έτσι την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη δεύτερη θέση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμάται ότι θα εκλέξει έξι ευρωβουλευτές (όσους και το 2014), ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 2 θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Χρυσή Αυγή με επίσης δύο (από τις 3 που είχε) και μία τέλος το ΚΚΕ.

 

ευρωεκλογές

ευρωεκλογές

Όπως σημειώνει το Politico, το αποτέλεσμα προκύπτει συνδυάζοντας όλες τις δημοσκοπήσεις σε κάθε χώρα («poll of polls») και χρησιμοποιώντας έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, το λεγόμενο φίλτρο «kalman», για να εξάγει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη μέθοδο, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 36,79% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%, το Κίνημα Αλλαγής 7,88%, η Χρυσή Αυγή 7,62% και το ΚΚΕ 6,94%, ενώ δεν εξασφαλίζουν θέση η Ένωση Κεντρώων (2,71%), το Ποτάμι (2,29%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,49%).

ευρωεκλογές

Σημειώνεται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μέτρηση φέρνει πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με 181 έδρες, δεύτερο το S&D (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες) με 146, τρίτο το ALDE (Φιλελεύθεροι) με 72 και τέταρτο το ENF (ευρωσκεπτικιστές) με 60.