Eurobank: Με θυγατρική αξίας 1,5 δισ. στην Βουλγαρία «βλέπει» διψήφια κερδοφορία το 2022

Eurobank: Με θυγατρική αξίας 1,5 δισ. στην Βουλγαρία «βλέπει» διψήφια κερδοφορία το 2022

Μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων δανείων» πέτυχε ήδη στο εννεάμηνο η Eurobank, αλλά εκείνο που θα είναι διψήφιο του χρόνου θα είναι η κερδοφορία, (με ROE που θα έχει «δύο ψηφία»), όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας. Η Τράπεζα θέλει να διανείμει μέρισμα.

Την αισιοδοξία του για την επόμενη χρονιά, ο κ. Καραβίας στηρίζει στο γεγονός ότι το 2022, θα ξεκινήσει από πιο σταθερή βάση μετά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τα κεφάλαια που απελευθέρωσε η Τράπεζα καθώς και στις προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας που είναι πολύ θετικές και αισιόδοξες όπως και οι εκτιμήσεις.

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο της τηλεδιάσκεψης ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Καραβίας για την πιθανότητα επέκτασης και εξαγορών και δεν το απέκλεισε, αλλά δεν άνοιξε και τα χαρτιά του: «Το σκεφτόμαστε» ήταν η απάντηση.

Στο μεταξύ μετά τις αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της Βουλγαρίας και την τελευταία «πλούσια» εξαγορά η οποία έχει ανεβάσει το θερμόμετρο, ήταν αναμενόμενες οι σχετικές ερωτήσεις, καθώς η Eurobank αυτή τη στιγμή είναι ο 4ος μεγαλύτερος παίκτης στη βουλγαρική αγορά.

Ερωτήσεις ευθείες (αν η Eurobank θα κάνει εξαγορά ή αν προτίθεται να ρευστοποιήσει και να πάρει τα κέρδη της) αλλά και πλάγιες (αν υπάρχει ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων  να προκύψει πίεση στην τοπική αγορά για την τράπεζα), αλλά ο κ. Καραβίας συνέχισε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν βλέπει καμία πίεση.

Μάλιστα εξήγησε ότι η Eurobank ενδιαφέρεται  για τη Βουλγαρία και αυτός είναι ο λόγος που ενίσχυσε τη θέση της εκεί. Τη θεωρεί πολύ καλή αγορά. Πρόσθεσε ότι η τράπεζα πιστεύει στη Βουλγαρία και ανέφερε ότι τα νέα μετά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι θετικά, καθώς μετά τις διεργασίες συγκέντρωσης θα προκύψει χώρος για τους «παίκτες» που απομένουν στην αγορά.

Με βάση τις τιμές που έχουν «τσιμπήσει» αρκετά στη Βουλγαρία, η Eurobank αποτιμά ισορροπημένα την τράπεζα στο 1,5 δις ευρώ. Όπως είπε ο κ. Καραβίας θα ήθελε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της αν υπάρχει ευκαιρία και φυσικά  «αν η τιμή είναι λογική».

Για τα μορατόρια πληρωμών λόγω της πανδημίας και την πιθανότητα νέων επισφαλειών, η Eurobank μένει σταθερή στην εκτίμησή της ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ και μετά την επίδραση αρνητικών και θετικών παραγόντων αντίστοιχα δεν πρόκειται να αλλάξει.