ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Eurasia Group για εμβόλιο AstraZeneca: Η ζημιά ήδη έχει γίνει

Eurasia Group για εμβόλιο AstraZeneca: Η ζημιά ήδη έχει γίνει

Την εκτίμηση ότι ελλοχεύει κίνδυνος για εκτενείς συνέπειες από την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών για αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca, εκφράζουν αναλυτές, την ώρα που το Eurasia Group στέκεται στο γεγονός ότι τα περιστατικά των θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου που έχουν χορηγηθεί και πιθανότατα στατιστικά ασήμαντα.

«Σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό οι αρμόδιες εθνικές αρχές να δράσουν συντηρητικά και με μεγάλη προσοχή, με την πεποίθηση ότι μια προσέγγιση αποφυγής κινδύνου θα καθησυχάσει τους πολίτες. Αλλά η προοπτική μιας μεγαλύτερης αναθεώρησης ή μιας πλήρους απαγόρευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί», αναφέρει ο Φεντερίκο Σάντι από το Eurasia Group στο CNBC. «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ζημιά έχει γίνει».

Εν όψει και της έκτακτης συνεδρίασης της European Medicines Agency, την Πέμπτη, για την αξιολόγηση των δεδομένων, η Eurasia εκτιμά ότι οι αρχές λειτουργούν συντηρητικά και επιδεικνύουν μεγάλη επιφύλαξη, προκειμένου να καθησυχάσουν το κοινό και να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να διαρκέσει περισσότερο ή ακόμα και να καταλήξει σε μία οριστική απαγόρευση του εμβολίου.

Την ίδια στιγμή, έστω και μία προσωρινή καθυστέρηση θα εκτροχιάσει ακόμα περισσότερο τα ήδη αργά ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμών. Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι η εξάρτηση των χωρών της Ε.Ε.  κυμαίνεται γύρω στο 20%.

«Η προθυμία για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ήδη περιορισμένη σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ λόγω των πληροφοριών για χαμηλή αποτελεσματικότητα και την αρχή σύγχυση σχετικά με την καταλληλότητα του για τους άνω των 65 ετών» επισημαίνει ο αναλυτής του Eurasia Group.

Στην πολιτική διάσταση του θέματος αναφέρθηκε η Νατάσα Λοντέρ από το περιοδικό Economist. Μιλώντας στο BBC και ερωτηθείσα εάν η αναστολή των εμβολιασμών έχει πολιτικά κίνητρα, η Λοντέρ απάντησε: «Θα μπορούσε να υπάρξει κακή αίσθηση για αυτό το εμβόλιο».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση δεν είχε «λογική βάση» και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. «Αυτή η αρχή της προφύλαξης είναι ανοησία όταν βρίσκεστε εν μέσω πανδημίας», είπε.

«Αυτό είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα ασφαλές εμβόλιο στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης», προσθέτει.

AP Photo/Daniel Cole