Ευρ. Σοσιαλιστές: Ο M. Weber πιέζει για την αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα

Ευρ. Σοσιαλιστές: Ο M. Weber πιέζει για την αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα

Σκληρή γλώσσα κατά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manfred Weber, χρησιμοποιούν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, με αφορμή τις αναφορές του M. Weber στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Udo Bullmann επισημαίνει ότι τα σχόλια του M. Weber «αποκαλύπτουν αυτό που ο ίδιος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble σχεδίαζαν: να εργαστούν προς την αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τονίζει, επίσης, ότι οι M. Weber και W. Schaeuble, «αντί να εφαρμόσουν τις αρχές των σταθερών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών στη διαχείριση της ελληνικής κατάστασης, φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο να βοηθήσουν τους φίλους τους στο ΕΛΚ, τη Νέα Δημοκρατία, σχεδιάζοντας μια κυβέρνηση κρίσης που θα ρίξει τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού».

Συνεχίζοντας ο Udo Bullmann χαρακτηρίζει «γελοία» την ερμηνεία του M. Weber ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αρκετά αξιόπιστη για να ανταποκριθεί το Eurogroup στις δεσμεύσεις του. Επισημαίνει, επίσης, ότι «ο υπουργός οικονομικών Τσακαλώτος αποδείχθηκε μακράν ο πιο αποτελεσματικός, ικανός και διαφανής εταίρος στο Eurogroup» και ότι παρ' όλα υτά, «ο M. Weber και ο W. Schaeuble φαίνεται να προτιμούν τις αναποτελεσματικές συντηρητικές κυβερνήσεις στο τιμόνι των χωρών της ευρωζώνης, με κάθε τίμημα». Προσθέτει, μάλιστα ότι κάτι παρόμοιο συνέβη όταν το ΕΛΚ υποστήριζε τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, ο οποίος κατά την ισπανική κρίση δεν κατάφερε ποτέ να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χαρακτηρίζει «εξωφρενική» και «σκανδαλώδη» τη θέση του M. Weber για την Ελλάδα. «Η ευρωζώνη πρέπει να εργαστεί με εποικοδομητικό πνεύμα για να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Στην παρούσα κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να αντέξει πολιτικές ίντριγκες και ιδεολογικά δόγματα», αναφέρει ο Udo Bullmann.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ