Ευπρόσδεκτη η πρόταση της Κομισιόν, αλλά «ήρθε αργά»
Ευρωπαίοι Τουριστικοί Πράκτορες

Ευπρόσδεκτη η πρόταση της Κομισιόν, αλλά «ήρθε αργά»

Οι ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ταξίδια και τον τουρισμό, αλλά εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη φιλοδοξίας και ηγεσίας στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Η Ένωση (ECTAA) αυτή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι αρχές που τίθενται στις συστάσεις είναι πολύ αξιέπαινες, αλλά σε τι ωφελούν, αν δεν απαιτείται από τα κράτη μέλη να τις ακολουθήσουν; Τα κράτη μέλη είναι τρία βήματα μπροστά από την Επιτροπή. Η πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά».

Παράλληλα, οι τουριστικοί πράκτορες χαιρετίζουν θερμά το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη για καλύτερη προστασία των καταναλωτών από τυχόν πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών.

Η ECTAA θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εκπονηθεί μία πιο συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία κατά της αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών, η οποία, δεν θα ισχύει μόνο για τα voucher που εκδίδονται στο πλαίσιο του Covid-19, αλλά και για κάθε εισιτήριο που εκδίδεται από αεροπορικές εταιρείες σε περιόδους κανονικότητας.

Με φόντο τα παραπάνω, η ιστοσελίδα Politico ανέφερε σήμερα ότι αυτό που επισκιάζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου είναι η διαπίστωση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει ελάχιστα για δύο βασικούς παράγοντες: το απρόβλεπτο της κατάστασης με τον κορονοϊό και την ανεξαρτησία των κρατών-μελών.