7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΕUobserver: 4 θάνατοι και 6 σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό με Sputnik V στη Ρωσία 

ΕUobserver: 4 θάνατοι και 6 σοβαρές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό με Sputnik V στη Ρωσία 
AP Photo/Boris Grdanoski

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον εμβολιασμό τους με το Sputnik V, οι οποίοι παρότι μπορεί να μην σχετίζονται με το εμβόλιο θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euobserver.

Βάσει της ίδιας πηγής, έξι ακόμα Ρώσοι εμφάνισαν ιατρικές επιπλοκές, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της αρμόδιας για τη χορήγηση εμβολίων ρωσικής υπηρεσίας, RosPotrebNadzor, που περιήλθαν σε γνώση του μέσου.

Οι θάνατοι σχετίζονταν με επιπλοκές στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ίσως να μην προκλήθηκαν από το Sputnik V, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Οι άλλοι έξι ασθενείς ήταν νεώτερης ηλικίας άνδρες και γυναίκες - ένας εξ αυτών μόλις 25 ετών – που εμφάνισαν διάφορα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, σπασμούς, οίδημα, μυική ατονία, υπέρταση, πονοκεφάλους, ζάλη και πυρετό μετά τον εμβολιασμό τους. 

Την αυθεντικότητα ενός εκ των εγγράφων της επιβεβαίωσε ο ιολόγος Ντένις Λογκούνοφ του ρωσικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, που ανέπτυξε το Sputnik V. «Ζήτησα πληροφορίες γι’ αυτή την υπόθεση και έλαβα απάντηση. Δεν είναι ψευδής αυτή η υπόθεση», δήλωσε στο Euobserver «Η υπόθεση ερευνήθηκε. Δεν βρέθηκε σχέση με τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Η επιβεβαίωση από τον ΕΜΑ

O ΕΜΑ που βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης του Sputnik V - επιβεβαίωσε ότι έχει γνώση των φακέλων της RosPotrebNadzor. «Όλες οι αναφορές αντιμετωπίζονται σοβαρά από τον ΕΜΑ και αποτιμώνται άμεσα», δήλωσε εκπρόσωπός του οργανισμού. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκθεση αναφέρεται στην ασφάλεια του εμβολίου, που είναι θεμελιώδης πτυχή κατά την εν εξελίξει αξιολόγηση. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να προβούμε σε σχόλια σ’ αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Τα δέκα συνολικά περιστατικά που αναφέρονται στους φακέλους που διέρρευσαν είναι πολύ μικρός αριθμός σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των ατόμων που έλαβαν το Sputnik V, αλλά η έλλειψη διαφάνειας από τη ρωσική πλευρά καθώς και ανησυχίες για ελλιπή στάνταρ συλλογής στοιχείων εγείρουν ερωτηματικά.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα ελλιπούς καταγραφής παρενεργειών φαρμάκων γενικώς στη Ρωσία», δήλωσε στην Euobserver ο επιδημιολόγος Βασίλι Βλάσοφ του Πανεπιστήμιου HSE στη Μόσχα. «Όλες οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που συμπίπτουν χρονικά με τη χρήση του φαρμάκου θα έπρεπε να θεωρούνται πιθανή παρενέργειά του. Είναι θεμελιώδης κανόνας», τόνισε ο επιδημιολόγος, εκ των συντακτών μελέτης για το Sputnik V, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση British Medical Journal.