Εύβοια: Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών - Ολονύχτια η μάχη

Εύβοια: Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών - Ολονύχτια η μάχη

Μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί και Σκεπαστή Ευβοίας, λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κουρκουλοί ή Σκεπαστή Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα, το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών έδωσε το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας και ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα 8 χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε ξενοδοχεία.

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

 «Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.      

 Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».      

 Με βάση τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου έγινε μία ανακατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των υπολοίπων μέσων που έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν παρεμβάσεις εκεί όπου είναι δυνατόν να συγκρατηθεί η ορμή της φωτιάς έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας και με τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.      

  «Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.      

Λίμνη Εύβοιας: Η θάλασσα σταμάτησε τις φλόγες - Τρία τα μεγάλα μέτωπα

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.

  Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.