Εύβοια: Εφιαλτικές στιγμές - 7 νεκροί, 1 αγνοούμενος, 664 κλήσεις για άντληση υδάτων

Εύβοια: Εφιαλτικές στιγμές - 7 νεκροί, 1 αγνοούμενος, 664 κλήσεις για άντληση υδάτων

Εφιαλτικές στιγμές έζησε η Εύβοια από την κακοκαιρία που έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες το νησί.  Τη ζωή τους έχασαν δύο 85χρονοι, μια γυναίκα κι ένας άνδρας, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στα σπίτια τους, ενώ πριν λίγο ο δήμαχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε και το θάνατο ενός βρέφους στην εν λόγω περιοχή.  Το βρέφος το είχαν φέρει οι γονείς του στην Αθήνα για να κάνουν διακοπές στα Πολιτικά. Έμεναν σε ισόγειο σπίτι. Όταν σημειώθηκε η καταιγίδα, η κατάσταση δεν έγινε αντιληπτή, με συνέπεια το παιδάκι να εγκλωβιστεί στο σπίτι και να χάσει τη ζωή του. Ωστόσο πριν λίγο ο κ. Ν. Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  και Διαχείρισης Κρίσεων, έκανε λόγο για 5 νεκρούς και 2 αγνοούμενους αρχικώς. 

Εντοπίστηκε πριν δυο ώρες  το ένα άτομο ζωντανό και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Εντούτοις πριν από λίγο εντοπίστηκαν κι άλλοι δυο νεκροί με βάση την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση του άλλου αγνοούμενου στο Μπούρτζι.

Πιο συγκεκριμένα για βιβλική καταστροφή νωρίτερα μίλησε ο δήμαρχος Διρφύων, ο κ. Ψαθάς. «Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500», επισήμανε.

«Είναι τεράστια τα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να μη χαθεί ανθρωπινή ζωή. Να μη βγει κανείς από τα σπίτια για να μην κινδυνέψουν από την ορμή του ποταμού. Δεν αποτυπώνεται σε εικόνα αυτή η καταστροφή, τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 10 θα συνεχιστεί το φαινόμενο μας λένε», τόνισε ο δήμαρχος Διρφύων. 

Να σημειωθεί πως για  την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Σε άμεση μάλιστα συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η δε Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία  μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 82 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Συγκεκριμένα το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.
 

Χαρακτηριστικό είναι το δραματικό μήνυμα του μήνυμα του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου:

Πιο αναλυτικά από την κακοκαιρία που πλήττει το νησί με βροχές και καταιγίδες έχουν προκληθεί προβλήματα σε αρκετές περιοχές με τα μεγαλύτερα, ωστόσο, να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Αρκετά υπόγεια και ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία. Επιπροσθέτως υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους πολίτες, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες υπάρχουν δύο νεκροί. Αρχικά την πληροφορία για μια νεκρή, μια 86χρονη γυναίκα η οποία διέμενε σε ισόγεια κατοικία στα Πολιτικά, έχασε τη ζωή της από πνιγμό.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στον ΣΚΑΙ ο δήμαχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς αναφέροντας μάλιστα ότι οι νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας δεν είναι ένας αλλά δύο. Πρόκειται για έναν την 86χρονη στα Πολιτικά και έναν 85χρονο στο ίδιο χωριό, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Προβλήματα στο Μπούρτζι

Σύμφωνα με το eviathema gr. υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.

Προβλήματα  όμως με πλημμύρες καταγράφονται και στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όπως επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι της περιοχής και γίνεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Επιπροσθέτως στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή.

Ήδη άλλωστε χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Με ελικόπτερα

Δεν συμβαίνει εντούτοις το ίδιο νότια της Χαλκίδας εκεί όπου οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα υπόψιν που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

Να σημειωθεί πως η «Θάλεια» συνεχίζει να πλήττει μεγάλο κομμάτι της Εύβοιας, ενώ ακόμη και τα ογκώδη πυροσβεστικά οχήματα στάθηκε αδύνατο να νικήσουν τις λάσπες και τον όγκο των νερών στα Πολιτικά και τα Ψαχνά αρχικά και αργότερα στο Μπουζί, στον κάμπο του Βασιλικού και το Λευκαντί.

 Πιο συγκεκριμένα τα ρέματα φουσκώνουν, τα ποτάμια έγιναν αδιάβατα και η «οργή» ξέσπασε σε αυτοκίνητα, σπίτια και ανθρώπους.

Μάλιστα λίγο πριν τις 8 το πρωί οι πυροσβέστες είδαν σιγά-σιγά να πέφτει η στάθμη των υδάτων στα Ψαχνά ωστόσο όμως την ίδια στιγμή τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στην νότια πλευρά της Χαλκίδας, στο Λευκαντί και το Μπούρτζι Βασιλικού με μεγάλη ένταση.

Στο Μπούρτζι, επίσης, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη. Ήδη πριν λίγο συζητήθηκε με σταλεί ελικόπτερο για απεγκλωβισμό καθώς οι άνθρωποι είναι στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Επιπροσθέτως εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις από τη μία τα ξημερώματα μέχρι το πρωί από ανθρώπους εγκλωβισμένους, από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, και άλλους που παρασύρονται από τα νερά ή που αναζητούν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών. Εκκλήσεις αδιάκοπες από ανθρώπους που σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν, από οικογένειές με μικρά παιδιά που βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι τους.

Οι αδιάβατοι δρόμοι  υπόψιν από τεράστιους όγκους νερού και κομμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν ούτε στα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν σε ορισμένα σημεία για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

Επιπλέον κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής υπόψιν που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις.

Όπως μάλιστα σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

Το τηλέφωνο  υπόψιν της Πολιτικής Προστασίας για όποιον έχει πραγματικά ανάγκη πέρα από τα τηλεφωνικά νούμερα της πυροσβεστικής είναι 222120000, ενώ ο Δήμος Χαλκιδέων με ανακοίνωση του καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, λόγω της κακοκαιρίας και της υπερχείλισης του ποταμού Λήλαντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή του Ληλαντίου και ιδιαίτερα στα σημεία υπερχείλισης του ποταμού Λήλαντα, παρακαλούμε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

• 6973817069
• 6977401544
• 6977656962
• 6937375275

Όσοι κάτοικοι επιθυμούν από αυτούς που έχουν απεγκλωβιστεί από την περιοχή του Ληλαντίου, θα μεταφερθούν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ., πλησίον Γηροκομείου. Θα υπάρξει παροχή νερού, φαγητού και κάθε είδους πρώτης ανάγκης. Αλλά και όσοι κάτοικοι επιθυμούν, μπορούν να μεταφερθούν.

Διαβάστε ακόμα:

- ΔΕΔΔΗΕ: Εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Εύβοια