Ευ. Τσακαλώτος για ΣΥΡΙΖΑ: Ευάλωτος ο επικεφαλής χωρίς τη συλλογικότητα

Ευ. Τσακαλώτος για ΣΥΡΙΖΑ: Ευάλωτος ο επικεφαλής χωρίς τη συλλογικότητα

Χωρίς τη συλλογικότητα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «τα μέλη επιλέγουν την ηγεσία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν ή αποδοκιμάζουν τις επιλογές στην εκλογική διαδικασία».

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα libre, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψή του για το «αρχηγικό κόμμα» τονίζοντας πως «δεν υποτιμώ τη συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος».

Ωστόσο, όπως είπε, «θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος»..

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως η παραδοχή ότι «τον Αλέξη θα τον διαδεχθεί, κάποια στιγμή, κάποιος άλλος ή κάποια άλλη από τη νεότερη γενιά αναιρεί την έννοια του αρχηγικού κόμματος, αφού οι διαδοχές γίνονται στην επικράτεια του κόμματος, τα μέλη επιλέγουν την ηγεσία, οι ψηφοφόροι, σε τελευταία ανάλυση, εγκρίνουν ή αποδοκιμάζουν τις επιλογές στην εκλογική διαδικασία».

Αναφερόμενος στην πατριωτική στροφή που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ρεαλιστικές θέσεις αρχών».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ακόμη πως «για εμένα η ουσία είναι να αποδομήσουμε το νεοφιλελευθερισμό και να αλλάξουμε την ατζέντα. Να μιλήσουμε για τον δημόσιο τομέα ο οποίος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, για το περιβάλλον, για την κοινωνική δικαιοσύνη», προσθέτοντας με νόημα πως «οφείλουμε βέβαια παράλληλα να θωρακίζουμε τη χώρα από τη δυνατότητα μελλοντικής διαφθοράς και βέβαια να αντιμετωπίζουμε σκάνδαλα εκεί που υπάρχουν και να τα στέλνουμε στην δικαιοσύνη».