Βιολογικός δείκτης μπορεί να προλάβει τη διασωλήνωση
Ευ. Γιαμαρέλλος για κορονοϊο

Βιολογικός δείκτης μπορεί να προλάβει τη διασωλήνωση

Ελπίδες για την ανακοπή της φονικής πορείας του κορονοϊού, δίνει μια νέα κλινική μελέτη που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η μελέτη, έχει στόχο να επιβεβαιώσει τη χρήση ενός βιολογικού παράγοντα, στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να ανατρέψει την πορεία προς την αναπνευστική ανεπάρκεια των ασθενών με πνευμονία εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (Ε.Ο.Μ.Σ.), με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, εναποθέτει τις ελπίδες της σε έναν βιολογικό εργαστηριακό δείκτη που ήδη χρησιμοποιείται, τον suPAR, καθώς και σε έναν βιολογικό παράγοντα - ενέσιμο φάρμακο που ήδη έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και κυκλοφορεί στη χώρα μας, την ιντερλευκίνη 1.

O έλεγχος του ασθενή για τα επίπεδα του προαναφερόμενου δείκτη σε ασθενείς με πνευμονία από τον covid - 19, μπορεί να δώσει το σήμα για τη χορήγηση ιντερλευκίνης 1 επί 10ήμερο, προκειμένου να αποτραπεί η ανάγκη του ασθενή για εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Η επίσημη αναγγελία της κλινικής μελέτης, έγινε σήμερα από τον καθηγητή Ευ. Γιαμαρέλλο, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης από την Επιτροπή Δεοντολογίας και τον ΕΟΦ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 100 Έλληνες ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε 12 Παθολογικές Κλινικές της χώρας.

Η επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων της Ε.Ο.Μ.Σ., τα οποία μπορούν να θέσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο προσκήνιο των προσπαθειών απαλλαγής από τον εφιάλτη του κορονοϊού, προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων στους πρώτους 57 Έλληνες ασθενείς με πνευμονία από τον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στον σχεδιασμό της κλινικής μελέτης SAVE, η οποία θα διεξαχθεί από την Ομάδα.

Από την ανάλυση αυτή, διαπιστώθηκε ότι ο βιοδείκτης suPAR, ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα των ασθενών από την πρώτη ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, μπορεί να υποδείξει τους ασθενείς που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ήπιας μορφής της νόσου, όμως πρόκειται να έχουν δυσμενή εξέλιξη και να χρειαστούν διασωλήνωση. Ο δείκτης αυτός, μπορεί να δώσει το σήμα, έγκαιρα, πριν καν οι ασθενείς εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης, καθώς η αύξηση των επιπέδων του συγκεκριμένου δείκτη είναι ήδη πολύ υψηλά από τα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου, από την πρώτη στιγμή που ο ασθενής αναζητά περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης, μπορεί να ξεκινήσει η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα - της ιντερλευκίνης 1, για να σταματήσει η πορεία κατάρρευσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή, που οδηγεί σε εγκατάσταση της αναπνευστικής ανεπάρκειας και απαιτείται η διασωλήνωση.

Πρόκειται για μια απλή υποδόρια ένεση την ημέρα για 10 ημέρες, που μπορεί να «μπλοκάρει» την εμφάνιση των βαριών επιπλοκών της νόσου και επιτρέπει την ίαση των ασθενών.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών, εφόσον συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι που σήμερα δεν καλύπτονται, σημείωσε ο κ. Γιαμαρέλλος, Συγγραφέας και Eπικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ που υπηρετεί στην Δ' Παθολογική Κλινική του Αττικού νοσοκομείου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance), Επικεφαλής της Ε.Ο.Μ.Σ.

Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (www.sepsis.gr) αποτελεί μια συνεργασία 55 Παθολογικών Κλινικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2007. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, γίνεται καταγραφή των βαρέως πασχόντων ασθενών με σήψη, ενώ διεξάγονται και σχετικές κλινικές δοκιμές.

Τα ερευνητικά πρωτόκολλα έχουν αδειοδοτηθεί από τις Επιστημονικές Επιτροπές των οικείων νοσοκομείων και από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και Συντονιστές αυτής της προσπάθειας είναι οι Καθηγητές Παθολογίας-Λοιμώξεων κ.κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος και Χαράλαμπος Γώγος, του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει το πιο ουσιαστικό βήμα στην καταπολέμηση της ασθένειας σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα συμβάλλει σε δύο κατευθύνσεις:

  • Στον περιορισμό ή και την εξάλειψη του ποσοστού των ασθενών που θα χρειαστούν αντιμετώπιση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και κατά συνέπεια, του κινδύνου θανάτου από τη νόσο Covid-19
  • Στην αποκλιμάκωση του φορτίου του έργου που έχει προκληθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, γενικότερα, στο Σύστημα Υγείας, από τη νόσο

«Ένα από τα εμπόδια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι και ο περιορισμός των αερομεταφορών που έχει επιφέρει η προσπάθεια μείωσης της μετάδοσης της νόσου» ανέφερε ο Καθηγητής. «Αυτό έχει σαν συνέπεια τη σημαντική μείωση των ανταλλαγών δειγμάτων ασθενών μεταξύ των Ερευνητικών Εργαστηρίων, καθιστώντας την έρευνα δύσκολη. Κατά συνέπεια, μόνο Εργαστήρια με σημαντική ερευνητική αυτοδυναμία μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής και η ταχύτητα εκπόνησης των δεδομένων έως τώρα αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη της ερευνητικής αυτοδυναμίας της δικής μας Ομάδας», κατέληξε ο κ. Γιαμαρέλλος.