Ευ. Βενιζέλος: Ο νόμος Μανιάτη έφερε ξένους πετρελαικούς ομίλους στην Ελλάδα

Ευ. Βενιζέλος: Ο νόμος Μανιάτη έφερε ξένους πετρελαικούς ομίλους στην Ελλάδα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ήταν ο νόμος Μανιάτη που έστρωσε το δρόμο για τη προσέλευση μεγάλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση του “Κύκλου Ιδεών”, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Το 2011 έγινε μια πολύ σημαντική κίνηση, της οποίας τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα, της κατοχύρωσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω της ψήφισης ενός ελκυστικού για τους επενδυτές θεσμικού πλαισίου, που άνοιξε το δρόμο στις έρευνες υδρογαναθράκων", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Το μήνυμα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν τι ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και η προσέλκυση μεγάλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων, όπως η Exxon Mobil, και η Total, άνοιξε το 2014, και ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει αρχικά να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ήπειρο και ειδικά στο Ιόνιο, ένα συνεχές αντάρτικο κατά των ερευνών για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με τις «πλάτες» στελεχών που προέρχονται από τους Οικολόγους, οι οποίο στηρίζουν τη κυβέρνηση.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στη συζήτηση με την Αλβανία για ανακήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Χαρακτήρισε ως τραγικό λάθος το ενδεχόμενο να προβεί η Ελλάδα σε μερική ρύθμιση στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γιατί αυτό θα στείλει αρνητικό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

"Θα ήταν τραγικό λάθος να προβεί η Ελλάδα σε μια μονομερή κίνηση ως προς τα 12 μίλια στο Ιόνιο, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό θα σήμαινε αυτόματα πως ο λόγος που η χώρα δεν κάνει το ίδιο στο Αιγαίο είναι επειδή εκεί, συντρέχουν ειδικές περιστάσεις. Και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της τουρκικής πλευράς”, είπε μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ο Ευάγγελος Βενιζέλος για θέματα ΑΟΖ, και υδρογονανθράκων.

Αναφερθείς στο Κυπριακό ανέφερε ότι αυτό μπορεί πράγματι να επιλυθεί υπό προϋποθέσεις σε συνάρτηση με το ενεργειακό, τονίζοντας ότι αν φθάσουμε σε ένα σχήμα ομοσπονδιακής διζωνικής λύσης, προφανώς και οι φυσικοί πόροι θα ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος.

"Αλλά από την άλλη πλευρά είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού για να ερευνήσει και αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της; Προφανώς, όχι. Είναι κυρίαρχο κράτος. Έχει προτείνει λοιπόν τη δημιουργία ενός Ταμείου, όπου θα μπαίνουν οι πόροι από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, πρόταση με την οποία διαφωνεί η Τουρκία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εκτίμησε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα προκαλέσει προσκόμματα στις επικείμενες έρευνες της Exxon Mobil στο κυπριακό οικόπεδο 10, καθώς συνεταίρος της αμερικανικής εταιρείας είναι η κρατική εταιρεία του Κατάρ, η οποία «εκπροσωπεί» υπό μια έννοια τα εμπορικά συμφέροντα της Τουρκίας. Δεν απέκλεισε ωστόσο τουρκικές αντιδράσεις όταν θα ξεκινήσουν οι έρευνες σε άλλα κυπριακά τεμάχια, για παράδειγμα στο «7».

Σε απόλυτη ακινησία βρίσκεται το Ταμείο αλληλεγγύης Γενεών, ανέφερε από την πλευρά του στην πόδια εκδήλωση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, που είχε συστήσει ο ίδιος ως υπουργός Ενέργειας. Τα χρήματα έρχονται κανονικά από τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά επειδή εκκρεμεί η ενεργοποίηση του Ταμείου, καταλήγουν στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, όπως είπε. «Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με τους ρυθμούς των δικών μας κυβερνήσεων,  σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα εισέπραττε περίπου 500 εκατ ευρώ κάθε χρόνο», τόνισε ο κ. Μανιάτης. Και προσέθεσε ότι το κοίτασμα στο Πατραϊκο Κόλπο μπορεί να είναι μικρό, όμως προβλέπεται να αποδώσει 4,5 δις στο ασφαλιστικό και 800 εκατ ευρώ στη περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει τουλάχιστον 10 Πατραϊκούς», σημείωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας.