Ευ. Βενιζέλος: O Aλ. Τσίπρας δε διαπραγματεύτηκε ποτέ τίποτα - Καταδίκασε τη χώρα

Ευ. Βενιζέλος: O Aλ. Τσίπρας δε διαπραγματεύτηκε ποτέ τίποτα - Καταδίκασε τη χώρα

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στο Σκάι, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός καταδίκασε τη χώρα σε ένα πλαίσιο συνεχούς χρέους και δεσμεύσεων, αφού, όπως τόνισε, έχει γίνει το απόλυτο «delivery boy» και δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τίποτα με τους εταίρους.

Επιπλέον, για μια τελευταία εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Πασόκ. «Εμφανίστηκε σα να μην έχει συμβεί τίποτα, με έναν κατάλογο παροχών, με παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν επιμέρους σημεία της οικονομικής και κυρίως της φορολογικής και της κοινωνικής πολιτικής».

«Είναι κωμικό να συζητάμε για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια, όταν η οικονομική διαχείριση της χώρας στηρίζεται στη λογική αφαίμαξης της κοινωνίας, δεσμεύοντας τη χώρα στη λογική του υπερπλεονάσματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σχετικά με την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο για τη χώρα και πολύ σοβαρό για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εάν ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και μιλούσε στο όνομα όλου του ελληνικού λαού, εάν έθετε τις εθνικές προτεραιότητες και παρουσίαζε την ελληνική πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης, αναπτύσσοντας και τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες, αλλά χωρίς να μεταφέρει τη μικροπρέπεια και τη μιζέρια και το μικροκομματισμό της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στο forum του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Δυστυχώς, όλα επισκιάστηκαν από την εμμονή του κ. Τσίπρα να εμφανίζεται ως επικεφαλής μίας παράταξης, συγκρουσιακός, πολωτικός, διχαστικός», τόνισε.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για 2 καταλόγους αντιμέτρων, αυτόν που στηρίζεται στο υπερπλεόνασμα και αυτόν που εξαρτάται από την αναμενόμενη περικοπή των συντάξεων.

«Δεν είναι σαφές τι θα πετύχει με τις συντάξεις ο πρωθυπουργός», συνέχισε ο Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε: «Όταν έχεις υποστεί μείωση του ΑΕΠ, για να μπορέσεις να αποφύγεις τη χρεοκοπία και να κάνεις την Ελλάδα ανταγωνιστική χώρα, δεν μπορείς να ακολουθείς "καχεκτικούς" ρυθμούς ανάπτυξης».

«Όταν από τα πρώτα χρονιά της εξόδου διεκδικείς μόνο το 2% της ανάπτυξης, εγκλωβίζεις τη χωρά σε μια προοπτική στάσιμης χρεοκοπίας και δεν "απογειώνεσαι" ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε κωμικό να αποδεσμεύουμε τον κ. Τσίπρα από τις ευθύνες της κρίσης, επειδή μας έβγαλε από το μνημόνιο, αφού, όπως τόνισε, ο ίδιος και το κόμμα του ήταν αυτοί που μας έβαλαν σε μια δευτερογενή οικονομική κρίση το 2015».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια από το δεύτερο. Εδώ, όχι απλώς μπήκαμε στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο έχει γίνε τέταρτο και διαρκές».

Επιπλέον, χαρακτήρισε αδύνατη την έξοδο στην τελευταία φάση ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον δεν έχουμε «έναν θώρακα έναντι των αγορών».

Σχετικά με την περικοπή των συντάξεων, ο Ευ. Βενιζέλος έκρινε ανούσιο να συζητάμε μόνο γι αυτό χωρίς να υπολογίζουμε το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει ψηφιστεί πάγωμα συντάξεων από το 2015.

Σχολιάζοντας την τακτική διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με τους εταίρους εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τον αποκάλεσε «το απόλυτο delivery boy που στην ουσία δε διαπραγματεύτηκε τίποτα, αντιθέτως, καταδίκασε τη χώρα σε ένα πλαίσιο συνεχούς χρέους και δεσμεύσεων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα ασφαλιστικό σύστημα «που να βγάζει νόημα», όπως είπε, ενώ επεσήμανε ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει μόνο κατά το θετικό του σκέλος.

Τέλος, όσον αφορά το Σκοπιανό, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για μια συμφωνία ουσιαστικά οριστική, κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος έδωσε το στυλογράφο στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Κοτζιά να την υπογράψουν.

«Ο κ. Καμμένος  που εμφανίζεται ως ευαίσθητος και πατριώτης, επέτρεψε να υπογράφει η συμφωνία», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφία intime news