Ευ. Βενιζέλος για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας

Ευ. Βενιζέλος για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Αφενός τόνισε ότι πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και αφετέρου χτύπησε καμπανάκι, λέγοντας ότι η συμφωνία πριν υπογραφεί παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων ήδη δεσμεύει τη χώρα πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας και μάλιστα με τους χειρισμούς της «δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων που χρειάζονται στο κείμενο το οποίο νομικά δεν έχει υιοθετηθεί αλλά στην πραγματικότητα ήδη παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές».

Σε ότι αφορά τη δική του στάση επισήμανε πως θα κρίνει τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με ακριβοδίκαιο τρόπο και χωρίς κομματική ιδιοτέλεια. «Θα είμαι δίκαιος και ακριβής στην αξιολόγηση της συμφωνίας χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους και κομματικούς τακτικισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κατά τον ίδιο η συμφωνία θα πρέπει να αφορά τη γλώσσα και την ιθαγένεια, όχι μόνο το όνομα.

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από το 1993 και μετά και έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν δηλαδή λύση με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, λύση με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ομως στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής ήταν πάντα και η συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία πολλούς μήνες αργότερα από την υπογραφή της. «Τότε θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και νομικές καταστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να βελτιωθούν ή να ανατραπούν στην φάση της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας», είπε αρχικά και έκανε ειδική μνεία στη διαφωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αλέξανδρος Διαμάντης