Ευ. Βενιζέλος: Ακόμα και αν η Τουρκία γίνει χώρα – παρίας, εμείς πρέπει να συζητήσουμε

Ευ. Βενιζέλος: Ακόμα και αν η Τουρκία γίνει χώρα – παρίας, εμείς πρέπει να συζητήσουμε

Στη σημασία που έχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παράλληλα εξέφρασε τις απόψεις του για την ευρύτερη Κεντροαριστερά ενώ τόνισε για το θέμα της παιδείας ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν χωρίς βία.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είχαμε μια μακρά διαδικασία, δεν είχαμε απτά αποτελέσματα, αλλά και η διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή έχει κάποια αποτελέσματα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι από το 2002 έως το 2016, έως την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δε δημιούργησε μείζονα προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα» πρόσθεσε επίσης ότι «αυτές οι δύο δεκαετίες πέρασαν χωρίς να έχουμε κάποιο μείζον επεισόδιο ή κάποια μείζονα διολίσθηση στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Στις προηγούμενες δεκαετίες της μεταπολίτευσης είχαμε επεισόδια και διολισθήσεις, πήγαμε προς τα πίσω».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «ακόμα και να γίνει η Τουρκία γίνει μια καθαρά ισλαμική και αντιδυτική χώρα, αν γίνει μια χώρα – παρίας στη διεθνή κοινότητα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε μαζί της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και είτε να υπογράψουμε συμφωνία, είτε να συμφωνήσουμε την παραπομπή της υπόθεσης στη διεθνή δικαιοσύνη».

«Αν δε γίνει αυτό, θα συζητάμε για τα δικαιώματά μας, για τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά δε θα έχουμε πλήρη τίτλο και δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και όπως πέρασαν 46 χρόνια από το 1974 χωρίς απτά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτουμε εν δυνάμει, έτσι μπορεί να περάσουν και άλλα 46 χρόνια χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα» υπογράμμισε.

Για τις πρόσφατες θέσεις που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ο κ. Σαμαράς έχει τις δικές του απόψεις και δικαιούται να τις λέει», ενώ σημείωσε πως στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου η χώρα εφάρμοζε τη δεδομένη εθνική στρατηγική, όπου πάγια θέση μας ήταν η προσφυγή στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Σχετικά με τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο «καθένας πρέπει να εκφράζεται αυτοτελώς με βάση αυτά που πιστεύει» για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορεί να κινείσαι με το άγχος να κρατάω ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μη θέλω να με χαρακτηρίσουν ουρά του ενός ή πιθανό εταίρο του άλλου, τότε δεν οδηγούν πουθενά. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις την πρωτοβουλία την προγραμματική, να έχεις να πεις πράγματα επί της ουσίας. Έτσι παίζεις ένα ρόλο στη διεύθυνση της δημόσιας συζήτησης, την εθνικής πολιτικής».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «είναι η υπόθεση του Κέντρου, είναι η εθνική υπευθυνότητα, η μετριοπάθεια, το γεγονός ότι προτάσσει κανείς την υπευθυνότητα και όχι το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Αυτό έχει κόστος και το πληρώνεις αυτό». Παράλληλα, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικομματισμός στη χώρα γιατί πολύ απλά έχουμε μία κυβέρνηση άνευ αντιπάλου, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση «έχει την ατυχία να διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση, αλλά δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, δεν υπάρχει αφήγημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και ελπίδα ανάκαμψης σοβαρή. Άρα δεν έχουμε ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα μέσα στο οποίο συνθλίβεται το τρίτο κόμμα ή είναι αδιάφορα τα υπόλοιπα».

Επανερχόμενος στο θέμα του Κέντρου είπε ότι «στην πολιτική, το να δηλώνεις κέντρο ή αριστερά στις μέρες μας σημαίνει λίγα πράγματα. Σημασία έχει να είσαι πραγματικά προοδευτικός, να μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει και να μπορείς να ενώσεις την κοινωνία, να μπορείς να εκφραστείς με ένα όραμα, αλλά και να μπορείς να διοικήσεις. Η αιχμαλωσία σε σχήματα που έρχονται βαθιά από το παρελθόν δε μας βοηθά αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο “ελεύθεροι” για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά».

«Χρειάζεται ένα γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ανώτατη εκπαίδευση»

Για το θέμα των ευρύτερων αλλαγών στον χώρο της Παιδείας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ένα νομοσχέδιο ή ένας νόμος δε λύνει τα προβλήματα. «Χρειάζεται ένα γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ανώτατη εκπαίδευση» τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «στη συνέχεια, πρέπει να προωθηθεί η λιγότερη γραφειοκρατία στη διοίκηση του πανεπιστημίου και το κράτος να περιοριστεί σε έναν εποπτικό και νομοθετικό ρόλο».

«Το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει βία, να υπάρχει ελευθερία λόγου και κίνησης», κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τις επόμενες κινήσεις του, σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δε θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική υπογραμμίζοντας όμως ότι «όποιος σε χρειάζεται, σε βρίσκει», διευκρινίζοντας πως αυτό θα πρέπει να αφορά τον τόπο και όχι για τα κόμματα ή την κυβέρνηση.