7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Τατζικιστάν: Έτοιμο να υποδεχθεί ως και 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Έτοιμο να υποδεχθεί ως και 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν
Shutterstock

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί ως και 100.000 αφγανούς πρόσφυγες, καθώς οι Ταλιμπάν λένε πως έχουν καταλάβει τεράστιο μέρος του Αφγανιστάν εν μέσω της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η χώρα της κεντρικής Ασίας εργάζεται από κοινού με διεθνείς οργανισμούς και προετοιμάζεται για μεγάλες ροές αφγανών προσφύγων, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δεύτερος τη τάξη της επιτροπής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ο Εμαμαλί Ιμπραχιμζόντα.

«Είναι αυτή τη στιγμή δυνατό να υποδεχθούμε και να στεγάσουμε περίπου 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν» σε κέντρα εκπαίδευσης του στρατού του Τατζικιστάν, όπως εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές στη Ντουσαμπέ έχουν αποθηκεύσει σκηνές, στρώματα και άλλα είδη που θα χρειαστούν αν όπως αναμένουν αρχίσει η άφιξη προσφύγων, πρόσθεσε ο κ. Ιμπραχιμζόντα.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές Πέμπτη, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε πως οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν το 90% των συνόρων του Αφγανιστάν, κάτι που χαρακτηρίστηκε «απόλυτα ψευδές» από το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας, καθώς δεν συναντούν παρά αδύναμη αντίσταση από τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες πλέον στερούνται την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το Τατζικιστάν μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον Ιούνιο την κυριότερη συνοριακή διέλευση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αρχές του Τατζικιστάν είχε ήδη προσφέρει προσωρινά άσυλο σε πάνω από 1.000 αφγανούς στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να τραπούν σε άτακτη υποχώρηση δεχόμενοι επίθεση από τους Ταλιμπάν.

Υπογραμμίζεται ότι προχθές Πέμπτη, δοκίμασαν την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών τους, οργανώνοντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ. Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν εξάλλου σε κέντρα εκπαίδευσης κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν ενόψει κοινών γυμνασίων που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές Αυγούστου.

Τα ρωσικά άρματα αναπτύχθηκαν από τη ρωσική βάση στη χώρα. Το Ουζμπεκιστάν θα λάβει επίσης μέρος στα κοινά γυμνάσια, που θα αρχίσουν την 5η Αυγούστου.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας ότι τα γυμνάσια έχουν σκοπό να στείλουν το καθησυχαστικό «μήνυμα» στους πληθυσμούς των χωρών της κεντρικής Ασίας πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν απειλεί την περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ