Έτοιμο εντός 48 ωρών το πρώτο νοσοκομείο - Στους 132 οι νεκροί
Κορονοϊός

Έτοιμο εντός 48 ωρών το πρώτο νοσοκομείο - Στους 132 οι νεκροί

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το νέο κορονοϊό σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, καθώς οι θάνατοι έφτασαν τους 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, φτάνοντας συνολικά τα 5.974, περισσότερα κρούσματα και από τον SARS. Τέταρτο κρούσμα στη Γερμανία, τρία στη Μαλαισία, το πρώτο στα Αραβικά Εμιράτα.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μετέδωσε το Reuters.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 ως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Να σημειωθεί ότι μόνο στην επαρχία Χουμπέι έχουν καταγραφεί 25 νέοι θάνατοι και 840 επιπλέον κρούσματα, η οποία πλέον θρηνεί συνολικά 125 θύματα.

Έτοιμο μέσα σε 48 ώρες το πρώτο νοσοκομείο για τους ασθενείς

Εντός δύο μόλις εικοσιτετραώρων, ένα πρώην συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στα περίχωρα της πόλης Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού μετατράπηκε σε νοσοκομείο 1.000 κλινών, ενώ θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τους χιλιάδες ασθενείς με συμπτώματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα Daily Mail, το συγκρότημα που βρίσκεται στην πόλη Huanggang των 7,5 εκατ. κατοίκων -η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Ουχάν και χτυπήθηκε σκληρά από την επιδημία- αρχικά είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με στόχο την φιλοξενία εργατών της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού οδήγησε τις τοπικές αρχές στην απόφαση να το μετατρέψουν σε νοσοκομείο χωρητικότητας 1.000 κλινών, καθώς η ανέγερση ενός νέου κτιρίου θα απαιτούσε χρονικό διάστημα άνω του ενός μήνα.

Σημειώνεται, πως η απόφαση για την μετατροπή του συγκροτήματος σε νοσοκομείο λήφθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ οι εργασίες με τη συμμετοχή τουλάχιστον 500 εργατών και τεχνικών ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτοι ασθενείς που θα νοσηλευθούν το νοσοκομείο έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή, η οποία παραμένει αποκλεισμένη για κάθε άλλη χρήση από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Γερμανία

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κορονοϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές (Δευτέρα) το βράδυ, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.

Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κορονοϊού.

Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα. Τόσο ο άνδρας, όσο και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα, ενώ το απόγευμα σήμανε για λίγη ώρα συναγερμός στο λιμάνι της πόλης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δέκα ακόμη περιστατικά εξετάστηκαν στην Κάτω Σαξονία, μεταξύ προσώπων που είχαν επισκεφθεί την Κίνα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποιος φορέας του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας είναι η υποχρέωση των κυβερνητών αεροσκαφών που φθάνουν στην Γερμανία από την Κίνα να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου την κατάσταση της υγείας των επιβατών και η απαίτηση προς τους επιβάτες να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και να δηλώνουν πού θα βρίσκονται τις προσεχείς 30 ημέρες.

Κρούσμα στα ΗΑΕ

Κρούσμα του νέου κορονoϊού επιβεβαιώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μέλος οικογένειας που αφίχθη στη χώρα από την πόλη Ουχάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, ενώ δεν έχει γίνει σαφές ακόμα εάν έχει προσβληθεί μόνο ένα μέλος της οικογένειας αυτής, ή πόσα μέλη της ταξίδεψαν στα ΗΑΕ.

Τρία νέα κρούσματα στη Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κορονoϊού που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε 7. Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ, μετέδωσε το Reuters.

Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.

Διαβάστε ακόμα:

Η British Airways αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Κορονοϊός: Διεθνή μέτρα προετοιμάζει ο ΠΟΥ - Ραγδαία η εξάπλωση

- ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Ιαπωνία απομακρύνουν πολίτες τους από την Κίνα

Μέτρα για τον Κορονοϊό λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες

- Καζακστάν: Αναστέλλονται οι μεταφορικές συνδέσεις με την Κίνα

Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν για αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού

AP Photo/Chiang Ying-ying